Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 24. 11:46, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Bostoni robbantás - Izvesztyija: Tamerlan Carnajevet a grúz és az amerikai titkosszolgálatok képezték ki

Bostoni robbantás - Izvesztyija: Tamerlan Carnajevet a grúz és az amerikai titkosszolgálatok képezték ki

Az egyik bostoni merénylőt, az idősebbik Carnajev fivért a grúz és az amerikai titkosszolgálatok által szervezett tanfolyamon képezték ki - közölte szerdán az Izvesztyija című orosz napilap.

A kormányhoz közeli újság birtokába jutottak a grúz kémelhárítás iratai. Ezek - a lap szerint - azt bizonyítják, hogy a Kaukázusi alapítvány nevű grúz szervezet és a Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági tanácsadó nevével fémjelzett amerikai Jamestown Alapítvány észak-kaukázusi személyeket verbuvált az Egyesült Államok és Grúzia érdekében végzendő munkára.
Néhány tanfolyamon részt vett a tavaly januártól júliusig Oroszországban tartózkodó Tamerlan Carnajev is - írta az Izvesztyija Grigorij Csanturija, a grúz kémelhárítás ezredesének jelentésére alapozva.
A Kaukázusi Alapítványt 2008. november 7-én hozták létre, nem sokkal a grúz-oszét konfliktust követően "annak érdekében, hogy ellenőrzésük alatt tartsák az észak-kaukázusi régióban zajló folyamatokat" - jelentette a grúz kémelhárítás ezredese. Az orosz kaukázusi ország belügyminisztériumában ennek megfelelően Darjal fedőnéven elindítottak egy kémelhárítási műveletet.
A Kaukázusi Alapítvány alapvető feladatai közé tartozott, hogy észak-kaukázusi fiatalokat és az ottani értelmiség képviselőit az Oroszország déli régióiban a bizonytalanság és szélsőséges hangulat fenntartását célzó tevékenység végzésére toborozza - írta az Izvesztyija.
"A szervezet pénzügyi támogatására havonta grúz fizetőeszközben 33 ezer larit, azaz 660 ezer rubelnek (4,8 millió forint) megfelelő összeget különítettek el. Létrehozatalától 2013. január 1-jéigtöbb mint 4 millió larit, azaz 81,1 millió rubelt (majdnem 600 millió forint) költöttek el" - szerepel a grúz kémelhárítási ezredes jelentésében.
A dokumentum szerint a Kaukázusi Alapítvány a Dagesztánnal határos három azerbajdzsáni járásban fejtette ki tevékenységét, valamint - ahogy a jelentéstevő írta - Csecsenföldön is találtak az alapítvány, valamint a grúz és az amerikai Jamestown alapítványon keresztül Grúziával együtt érző embereket, akiket úgymond ártatlan indokokkal meghívtak a kaukázusi köztársaságba (Grúziába) különféle tanfolyamokra.
"Ezeken a szemináriumokon toborozzák az oroszokat és készítik fel őket a terrorakciókra" - írta az Izvesztyija.
A grúz alapítványnak az orosz lap által vázolt felforgató tevékenységét Andranyik Migranyjan, a Demokrácia és Együttműködés nevű Intézet New York-i képviseletének vezetője úgy értékelte, hogy az teljes mértékben beleillik a grúz vezetés, név szerint Miheil Szaakasvili grúz államfő oroszellenes politikájába.
Valerij Homjakov, az orosz Nemzeti Stratégiai Tanács igazgatója ugyanakkor kijelentette: "a grúz tényező veszélyessége eltúlzott. Személy szerint kételkedem abban, hogy Grúzia csak azzal foglakozna, hogy beépítse kémeit(más országokban) és orosz állampolgárokat toborozzon".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez