Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2011. November 29. 13:36, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Breivik nem volt beszámítható

Breivik nem volt beszámítható

Az Anders Behring Breivik büntethetőségének megállapításával megbízott pszichiáterek hétfőn azt a szakvéleményt közölték, hogy a vádlott nem volt beszámítható bűntettének elkövetése idején.

Nem volt beszámítható állapotban tettének elkövetése idején a 77 ember meggyilkolásával vádolt norvég szélsőjobboldali Anders Behring Breivik a büntethetőségének megállapításával megbízott pszichiáterek véleménye szerint – írta kedden internetes oldalán a Verdens Gang című norvég napilap.

A két pszichiáter, Synne Serheim és Torgeir Husby kedden átadta szakvéleményét az illetékes oslói bíróságnak, s annak fő megállapításait délután sajtóértekezleten ismerteti hivatalosan az ügyészség. Ha a vádlott nem volt beszámítható állapotban, akkor nem ítélhető börtönbüntetésre, hanem pszichiátriai intézetbe kell őt zárni.

Mint ismert, Breivik – aki magát az iszlám és a multikulturalizmus elleni háború „keresztes lovagjának” tartja – 2011. július 22-én a norvég kormány székházának közelében pokolgépet helyezett el. Ezt követően felfegyverkezve érkezett Utoya szigetére, ahol tüzet nyitott az ott táborozókra. A támadássorozat 77 áldozatot követelt, ám Breivik nem tartja magát bűnösnek – tettét „kegyetlennek, de szükségesnek” nevezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Fico elleni merénylet - Tovább javult a szlovák kormányfő állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, s gyógyulásának folyamata gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Pozsonyban szerdán.