Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2022. Április 04. 06:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Brit külügyminiszter: háborús bűncselekmények gyanújával kell kivizsgálni az orosz hadsereg tetteit

Brit külügyminiszter: háborús bűncselekmények gyanújával kell kivizsgálni az orosz hadsereg tetteit

Háborús bűncselekményekként kell kivizsgálni azokat a válogatás nélküli támadásokat, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el ártatlan civilek ellen az Ukrajna elleni illegális és indokolatlan invázió során

- közölte vasárnapi nyilatkozatában Liz Truss brit külügyminiszter.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este szintén közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: az Irpiny és Bucsa községekben ártatlan civilek ellen elkövetett aljas támadások újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és hadserege háborús bűncselekményeket követ el Ukrajnában.

Liz Truss külügyminiszter is azt hangsúlyozta a szaktárca által közzétett nyilatkozatában, hogy a folyamatosan gyűlő bizonyítékok szerint az Ukrajnában meghátrálásra kényszerített orosz hadsereg "elborzasztó cselekményeket" hajtott végre ukrajnai településeken, köztük Irpinyben és Bucsán.

Truss szerint a brit kormány nem fogja megengedni, hogy Oroszország cinikus dezinformációkkal eltussolja részességét ezekben az atrocitásokban, és London gondoskodik róla, hogy fény derüljön ezekre a cselekedetekre.

A brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia támogatni fog bármilyen vizsgálatot, amelyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) indít a háborús bűncselekmények kivizsgálására és büntetőeljárások indítására szóló felhatalmazása alapján.

"Nem nyugszunk, amíg az atrocitásokért felelősök, köztük katonai parancsnokok és Putyin rezsimjének tagjai nem kerülnek az igazságszolgáltatás elé" - hangsúlyozta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

Liz Truss szerint most fontosabb, mint valaha, hogy a nemzetközi közösség folytassa Ukrajna ellátását az égetően szükséges humanitárius és katonai támogatással és erősítse még tovább az Oroszország elleni szankciókat, annak érdekében, hogy meg lehessen fosztani Putyin háborús gépezetét a finanszírozási forrásoktól.

Boris Johnson nem sokkal később, a Downing Street által vasárnap este közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott: a Kreml részéről semmiféle tagadás és dezinformáció nem fedheti el azt a ma már mindenki által tudott igazságot, hogy Putyin kétségbeesett helyzetben van, az általa indított invázió a kudarc felé halad, és Ukrajna elszántsága soha nem volt erőteljesebb, mint most.

A brit miniszterelnök közölte: mindent tőle telhetőt elkövet Putyin háborús gépezetének "kiéheztetése" érdekében.

Johnson ezzel ismét utalt arra a már korábban is hangoztatott álláspontjára, hogy a világnak fel kell számolnia függését az orosz energiahordozó-szállításoktól.

A brit kormányfő egy minapi lapinterjúban kijelentette, hogy a Nyugat naponta 700 millió dollárt fizet az orosz nyersolaj- és földgázszállításokért, és "Putyin ezt a pénzt is az Ukrajna elleni barbár invázióra fordítja".

Johnson szerint éppen ezért az egész világot meg kell győzni arról, hogy túl kell lépni az orosz nyersolaj- és földgázszállításokkal szembeni függésen.

Vasárnap esti nyilatkozatában a brit miniszterelnök - külügyminiszterének szavait megerősítve - közölte: Nagy-Britannia az elsők között fogja támogatni a Nemzetközi Büntetőbíróság által az ukrajnai atrocitások ügyében indítandó vizsgálatokat.

Felidézte, hogy Dominic Raab brit igazságügyi miniszter már felhatalmazást adott a hágai bíróságnak nyújtandó pótlólagos pénzügyi támogatásra és vizsgálati szakértők delegálására.

Raab a múlt hónap végén egymillió font értékű új brit finanszírozást jelentett be az ICC számára, emellett felajánlotta, hogy a Scotland Yard háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott ügyosztálya és a brit fegyveres erők hírszerzési anyagok összegyűjtésében jártas katonái segítséget nyújtanak a hágai bíróságnak.

Címkék: háború, orosz, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen

2022. Június 30. 07:00, csütörtök | Külföld

Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

2022. Június 29. 17:04, szerda | Külföld

Joe Biden felesége és lánya is felkerült az orosz feketelistára

Újabb 25 amerikai állampolgárnak, köztük Joe Biden amerikai elnök feleségének és lányának tiltották meg válaszintézkedésként a beutazást Oroszországba az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleménye szerint.