Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Május 08. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Brókerbotrány: több mint ezer kártalanítási igény érkezett eddig

Brókerbotrány: több mint ezer kártalanítási igény érkezett eddig

A Quaestor-kötvényesektől, akik szerda óta nyújthatják be kártalanítási igényüket, eddig több mint ezer kérelem érkezett - mondta a Befektető-védelmi Alap (Beva) ügyvezető igazgatója csütörtökön este az M1 csatornán.

Farkas Péter elmondta: május 6. és június 5. között a Quaestor-kötvényesek nyújthatják be igényüket, az egyéb értékpapírok tulajdonosai egy másik eljárásban május 22-től terjeszthetik be kérelmüket. A kötvényesektől eltérően erre egy év áll rendelkezésükre, és 20 ezer euróig (6 millió forintig) kártalanítja őket a Beva. (A kötvény-tulajdonosokat törvény alapján 30 millió forintig.)

A Beva ügyvezető igazgatója beszámolt arról is, hogy több mint 1000 befektetőnek van 30 millió forint feletti követelése. Felhívta a figyelmet arra, tőlük a Beva és Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) által nyújtott 30 millió forintos kifizetéssel a QKKA a teljes követelést megvásárolja. A másik megoldás számukra az lehet, hogy megpróbálják a felszámolási eljárásban érvényesíteni követelésüket, ha abban bíznak, hogy ott nagyobb lehet a megtérülés.

Farkas Péter elmondta: fennáll annak a veszélye, hogy "potyautasok" is hozzájuthatnak kifizetéshez. A Quaestor holdingcégénél, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nél is vannak ügyfélkövetelések, a cég azonban nem volt jogosult értékpapír-számla vezetésére, jogszerűen nem állíthat ki igazolást, esetében más módon kell az ügyfeleknek igazolniuk, hogy milyen követeléssel rendelkeznek a céggel szemben - fejtette ki.

Hozzátette: e cég vezetője most börtönben van, semmilyen hatósági kontroll nincs a cég fölött, elvileg fennáll a lehetőség, hogy ott illegális dolgok történjenek, amit azonban a hiteles dokumentumok vizsgálatával valamilyen szinten korlátozni lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.