Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Hírek

2016. November 30. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Brüsszeli robbantások - Elítélték az egyik brüsszeli öngyilkos merénylő fegyverszállítóit

Brüsszeli robbantások - Elítélték az egyik brüsszeli öngyilkos merénylő fegyverszállítóit

Szabadságvesztésre ítélte a brüsszeli büntetőbíróság kedden azt a négy fiatalembert, aki lőszerrel láttal el a brüsszeli metróban márciusban öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraouit

- közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió kedden a honlapján. A beszámoló szerint a négy fiatalembert többek között bűnszervezetben való részvétel és tiltott fegyverkereskedelem miatt ítélték el.

A bíróság szerint az AK-47-es gépkarabélyhoz való lőszerrel - amellyel ellátták a későbbi terroristát - ugyan nem tilos kereskedni, de az eladott mennyiség "rendkívül nagy volt." A terrorszervezetben való részvétel vádját mind a négyük esetében ejtette a bíróság, bár megjegyezte, hogy az el-Bakraoui fivérek tevékenysége ismert volt a csoport vezetői előtt.

Mohamed B.-t három év és három hónap - ennek fele felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték. Aboubaker O. három év - ennek fele felfüggesztett - szabadságvesztést kapott. Zoher E.H.-t három év, Yassine L.-t két év felfüggesztett szabadságvesztére ítélték.

Utóbbiak esetében a bíróság figyelembe vette, hogy nem ismerték személyesen a későbbi merénylőket (Khalidot, valamint fivérét, Ibrahim el-Bakraouit és Najim Laachraouit, ez utóbbiak a brüsszeli Zaventem repülőtéren követtek el öngyilkos robbantásos merényletet) és csak végrehajtói voltak Mohamed B. és Aboubaker O. utasításainak.

A bíróság feltételezi, hogy Khalid el-Bakraoui segített a tavaly novemberben Párizsban elkövetett támadások előkészítésében is - tette hozzá a hírportál.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar.

Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.

Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 01. 06:00, szombat | Külföld

Zelenszkij: Kijev NATO-tagságért folyamodik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be arra, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz.

2022. Szeptember 30. 13:26, péntek | Külföld

Kreml: az új területeket érő csapásokat agressziónak fogják tekinteni

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az \"új területeire\" mért ukrán katonai csapásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.

2022. Szeptember 30. 13:22, péntek | Külföld

Uniós biztos: az EU-nak minden tagállam számára elfogadható gázárplafont kell előterjesztenie

Az Európai Uniónak olyan gázárplafonra kell javaslatot tennie, amely az összes uniós tagállam számára elfogadható - jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa pénteken Brüsszelben.