Városlista
2021. június 24, csütörtök - Iván

Hírek

2013. Június 21. 13:25, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Búcsú a zsebszerződésektől: átment a földtörvény

Búcsú a zsebszerződésektől: átment a földtörvény

A tervekkel ellentétben nem név szerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az Országgyűlés pénteki ülésén – 253 igen és 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül – az új földtörvényt, miközben a Jobbik-frakció tagjai az elnöki pulpituson állva azt skandálták: „hazaárulók!”

Megzavarta a Jobbik az Országgyűlés pénteki ülésnapját. Képviselői a földtörvény elfogadása ellen tiltakozva az elnöki pulpitusra vonultak, mire kormánypárti szavazatokkal kizárták őket a pénteki szavazásokból, ők azonban ezután is folyamatos kiabálással zavarták az ülést.

A Jobbik-frakció tagjai a földtörvény határozathozatala előtt vonultak fel a pulpitusra egy nagy méretű, A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! feliratú molinóval. A Jobbik előzőleg név szerinti szavazást kért a kormány javaslatáról.
Latorcai János levezető elnök távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezután Latorcai János javaslatára az Országgyűlés 227 igen szavazattal, 19 nem ellenében, egy tartózkodás mellett kizárta a jobbikos politikusok a pénteki ülés további részéből. A kormánypárti képviselők közül erre a földtörvényjavaslat miatt régóta tiltakozó Ángyán József korábbi agrárállamtitkár és Kósa Lajos szavazott nemmel.
A jobbikos képviselők azonban ezután sem hagyták el az emelvényt, ezért Latorcai János szünetet rendelt el. Eközben az LMP-hez tartozó független Szél Bernadett egy földet tartalmazó, arany színűre festett fatalicskát tett Orbán Viktor miniszterelnök asztalára, míg a Párbeszéd Magyarországért független képviselői Most árulják el a gazdákat! A Fidesz-maffia jobban teljesít feliratú transzparenst emeltek fel.
Mivel a jobbikosok a negyedórás szünet alatt és után sem jöttek le a pulpitusról, Latorcai János a szónoki emelvényről folytatta az ülés vezetését a jobbikosok folyamatos kiabálása közepette. Az ellenzéki képviselők azt skandálták: "Hazaárulók!", "Csak a nemzet! és "Nem, nem, soha!". A jobbikos Novák Előd az elnöki csengőt rázta. Közben a Jobbik szakértői páholyában tartózkodók is csatlakoztak a skandáló képviselőkhöz.
Az ülés folytatásában több előterjesztést, köztük az új földtörvényt is elfogadta a kormánypárti többség. A földtörvényről a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerint, hanem nyomógombbal szavaztak. Latorcai János arra hivatkozott: mivel a név szerinti szavazásnál a neveket olvasó jegyzők sem tudnak felmenni az emelvényre, nincs lehetőség megtartani a Jobbik által kért név szerinti voksolást.
Elfogadták továbbá a lakások bérletéről szóló jogszabályt és a kereskedelmi törvény módosítását is, noha az ülésteremben a hangzavar miatt szinte nyomon követhetetlen volt, miről szavaznak.
A szavazások közben az MSZP frakciója is kivonult. A határozathozatalokat követően a kormánypárti frakciók felállva tapsoltak.
Latorcai János a tervezett napirend utáni felszólalások elhangzása nélkül lezárta a pénteki ülésnapot.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 23. 15:05, szerda | Belföld

Elítéltek szexuális erőszak miatt egy iskolai gondnokot

Jogerősen 11 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélt a Fővárosi Ítélőtábla egy iskolai szexuális erőszakkal vádolt férfit - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője szerdán az MTI-vel.

2021. Június 23. 13:05, szerda | Belföld

Versenyjogban is világelsők a magyar joghallgatók

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) csapata nyerte a világ legrangosabb versenyjogi perbeszédversenyének 2021-es fordulóját - közölte az egyetem az MTI-vel.

2021. Június 23. 11:02, szerda | Belföld

Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak a Múzeumok éjszakáján országszerte

Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak a Múzeumok éjszakáján országszerte: szombaton már kora délutántól számos izgalmas programmal,

2021. Június 23. 09:56, szerda | Belföld

Magyarország a szomszédos országok határ mentén lakóinak is felajánlja a védőoltást

Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon - tették közzé a kormányzati portálon kedd este.