Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 06. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Búcsút intettek az egykulcsos adónak a szlovákok

Búcsút intettek az egykulcsos adónak a szlovákok

Míg Magyarországon be, addig Szlovákiában épp kivezetik az egykulcsos személyi jövedelemadót. A két ország eltérő gazdaságpolitikai döntése az eltérő célokon is múlik. Míg Magyarország a munkahelyteremtést és a vállalkozások segítését tűzte ki célul addig a szlovákoknál, most a megtakarítás az elsődleges cél.

A PwC vezető menedzsere, Mohlár Orsolya azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy ez egy komplex kérdéskör, attól is függ, hogy adott ország kormánya milyen adópolitikát tűz ki.A magyar kormány egyrészt azt tűzte ki, hogy a jövedelmeket terhelő adókat szeretné egységesíteni és ezeket leszorítani, a fogyasztást terhelő adókkal szemben, illetve, hogy a vállalkozói környezetet támogassa. Január elsejétől Magyarországon bevezetésre került a KATA és a KIVA adózás is, ami egyértelműen a kis és középvállalkozások adózását hivatott segíteni, de a foglalkoztatás ösztönzése is cél volt. A kormány több olyan intézkedést is hoz, ami a foglalkoztatás ösztönzését célozza és számos olyan kedvezmény lesz, ami elérhető lesz a munkáltatóknak.

Míg a magyar kormány a jövedelem típusú adók csökkentésén és a vállalkozások támogatásán van, addig a szlovák kormány a takarékosságot tűzte ki célul. Januártól megszűnt Szlovákiában az egykulcsos adórendszer. A szomszédos országban 9 éven át élt a 19 százalékos személyi jövedelemadó. Év eleje óta viszont, ha havi 3310 eurónál több egy magánszemély jövedelme, akkor a fizetését már 25 százalékos szja terheli. Ez alatt maradt a 19 százalékos adó. Sidó Zoltán, a szlovákiai Új Szó szerkesztője azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy Szlovákia elkötelezte agát Brüsszel irányába, hogy bármi áron de a bruttó hazai össztermékhez viszonytíva 3 százalék alá szorítja az államháztartási hiányt ebben az évben.

Címkék: adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.