Városlista
2022. január 25, kedd - Pál

Hírek

2013. Január 06. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Búcsút intettek az egykulcsos adónak a szlovákok

Búcsút intettek az egykulcsos adónak a szlovákok

Míg Magyarországon be, addig Szlovákiában épp kivezetik az egykulcsos személyi jövedelemadót. A két ország eltérő gazdaságpolitikai döntése az eltérő célokon is múlik. Míg Magyarország a munkahelyteremtést és a vállalkozások segítését tűzte ki célul addig a szlovákoknál, most a megtakarítás az elsődleges cél.

A PwC vezető menedzsere, Mohlár Orsolya azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy ez egy komplex kérdéskör, attól is függ, hogy adott ország kormánya milyen adópolitikát tűz ki.A magyar kormány egyrészt azt tűzte ki, hogy a jövedelmeket terhelő adókat szeretné egységesíteni és ezeket leszorítani, a fogyasztást terhelő adókkal szemben, illetve, hogy a vállalkozói környezetet támogassa. Január elsejétől Magyarországon bevezetésre került a KATA és a KIVA adózás is, ami egyértelműen a kis és középvállalkozások adózását hivatott segíteni, de a foglalkoztatás ösztönzése is cél volt. A kormány több olyan intézkedést is hoz, ami a foglalkoztatás ösztönzését célozza és számos olyan kedvezmény lesz, ami elérhető lesz a munkáltatóknak.

Míg a magyar kormány a jövedelem típusú adók csökkentésén és a vállalkozások támogatásán van, addig a szlovák kormány a takarékosságot tűzte ki célul. Januártól megszűnt Szlovákiában az egykulcsos adórendszer. A szomszédos országban 9 éven át élt a 19 százalékos személyi jövedelemadó. Év eleje óta viszont, ha havi 3310 eurónál több egy magánszemély jövedelme, akkor a fizetését már 25 százalékos szja terheli. Ez alatt maradt a 19 százalékos adó. Sidó Zoltán, a szlovákiai Új Szó szerkesztője azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy Szlovákia elkötelezte agát Brüsszel irányába, hogy bármi áron de a bruttó hazai össztermékhez viszonytíva 3 százalék alá szorítja az államháztartási hiányt ebben az évben.

Címkék: adó

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 08:00, kedd | Külföld

Februárban szűnik meg az Angliába utazók érkezés utáni tesztelési kötelezettsége

Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

2022. Január 25. 07:00, kedd | Külföld

Fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon Horvátországban

Horvátországban hétfőtől a legtöbb helyen fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon - közölte a Horvát Elektromos Művek (HEP) ELEN nevű elektromos villámtöltő-hálózata honlapján.

2022. Január 25. 05:00, kedd | Külföld

Nem lesz zárlat az omikron miatt Oroszországban

Nem került szóba, hogy a koronavírus omikron mutációjának terjedése miatti zárlatot vezessenek be Oroszországban, az operatív törzs adatai szerint nem tapasztalható a kórházban kezeltek számának ugrásszerű növekedése

2022. Január 24. 14:07, hétfő | Külföld

A múlt héten Izraelben azonosították a legtöbb fertőzöttet lakosságarányosan

A múlt héten Izraelben azonosították az egész világon a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet a lakosság arányában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.