Városlista
2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2013. Január 06. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Búcsút intettek az egykulcsos adónak a szlovákok

Búcsút intettek az egykulcsos adónak a szlovákok

Míg Magyarországon be, addig Szlovákiában épp kivezetik az egykulcsos személyi jövedelemadót. A két ország eltérő gazdaságpolitikai döntése az eltérő célokon is múlik. Míg Magyarország a munkahelyteremtést és a vállalkozások segítését tűzte ki célul addig a szlovákoknál, most a megtakarítás az elsődleges cél.

A PwC vezető menedzsere, Mohlár Orsolya azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy ez egy komplex kérdéskör, attól is függ, hogy adott ország kormánya milyen adópolitikát tűz ki.A magyar kormány egyrészt azt tűzte ki, hogy a jövedelmeket terhelő adókat szeretné egységesíteni és ezeket leszorítani, a fogyasztást terhelő adókkal szemben, illetve, hogy a vállalkozói környezetet támogassa. Január elsejétől Magyarországon bevezetésre került a KATA és a KIVA adózás is, ami egyértelműen a kis és középvállalkozások adózását hivatott segíteni, de a foglalkoztatás ösztönzése is cél volt. A kormány több olyan intézkedést is hoz, ami a foglalkoztatás ösztönzését célozza és számos olyan kedvezmény lesz, ami elérhető lesz a munkáltatóknak.

Míg a magyar kormány a jövedelem típusú adók csökkentésén és a vállalkozások támogatásán van, addig a szlovák kormány a takarékosságot tűzte ki célul. Januártól megszűnt Szlovákiában az egykulcsos adórendszer. A szomszédos országban 9 éven át élt a 19 százalékos személyi jövedelemadó. Év eleje óta viszont, ha havi 3310 eurónál több egy magánszemély jövedelme, akkor a fizetését már 25 százalékos szja terheli. Ez alatt maradt a 19 százalékos adó. Sidó Zoltán, a szlovákiai Új Szó szerkesztője azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy Szlovákia elkötelezte agát Brüsszel irányába, hogy bármi áron de a bruttó hazai össztermékhez viszonytíva 3 százalék alá szorítja az államháztartási hiányt ebben az évben.

Címkék: adó

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 28. 13:03, szerda | Külföld

Meghosszabbíthatják a két utolsó atomerőmű üzemidejét Németországban

Az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében egy negyedévvel, 2023 áprilisáig meghosszabbíthatják a két utolsó németországi atomerőmű üzemidejét.

2022. Szeptember 27. 06:00, kedd | Külföld

Romániában hárommillió lejárt szavatosságú vakcinát kellett eddig megsemmisíteni

Romániában hárommillió lejárt szavatosságú, koronavírus elleni vakcinát kellett eddig megsemmisíteni, és további hárommillió dózis szavatossága fog lejárni az év végéig.

2022. Szeptember 27. 06:00, kedd | Külföld

Szeptemberben nagyot romlott, recessziót jelez előre az ifo német üzleti hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott, kétéves mélypontra esett szeptemberben a német üzleti hangulatindex a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése alapján.