Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Július 13. 11:58, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Budai Gyula: megkezdődött a kampány a magyar görögdinnye népszerűsítése érdekében

Budai Gyula: megkezdődött a kampány a magyar görögdinnye népszerűsítése érdekében

Megkezdődött a kampány a magyar görögdinnye népszerűsítése érdekében, amelynek célja a Békés, a Jász-Nagykun-Szolnok, a Szabolcs megyei dinnye fogyasztásának ösztönzése - mondta Budai Gyula államtitkár péntek délelőtt Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) árkádja alatt, dinnye- és gyümölcsárusok gyűrűjében tartott tájékoztatón.

"A kampány, - amely Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel és Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnökével együtt - több multinacionális élelmiszerláncban folytatódik, miközben óriásplakátok is felhívják a magyar görögdinnye fogyasztására a vásárlók figyelmét" - fogalmazta meg a promóció menetrendjét az államtitkár.
Az államtitkár elmondta, hogy a termelők, a kereskedők - a nagy multinacionális áruházláncok - és a szakmaközi szervezet (FruitVeB) képviselői a múlt pénteken egyeztettek a minden piaci szereplő számára átlátható viszonyok kialakításáról. Ennek eredményeképpen olyan megállapodás született, hogy a multinacionális áruházláncok a közösen kialakított áron értékesítik majd a dinnyét, és abban is egyezség született, hogy milyen, még elfogadható ár alakuljon ki a szezon végén.
Budai Gyula emlékeztetett: jelenleg Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron termesztenek dinnyét, és 170 ezer tonna termett meg. Hozzátette: a dinnye promóciójára tavaly mintegy 20 millió forintot költöttek, míg az idén ennek közel háromszorosát.
A minisztériumi vezető aláhúzta: a magyar görög dinnye minősége kiváló, ezért hatékonyan kívánnak fellépni a különböző piacot torzító áruforgalom ellen. Így például szigorú ellenőrzésre számíthatnak az utak mentén dinnyét árusítók.
Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke arról beszélt, hogy volt idő, amikor Magyarországon 14 ezer hektáron termeltek dinnyét, és az ország a világ harmadik görögdinnye-exportőrének számított. A termelést ismét fel szeretnék lendíteni, és ezért a következő években évente ezer hektárral kívánják növelni a termőterületet. Ez további 3 ezer embernek adna munkát évente. Most 15 ezren élnek a dinnyetermesztésből.
Újságírói kérdésre Simonka György elmondta: a termelők idén is szeretnék elérni a tavalyi átvételi árakat, ami a szezon végén bruttó, áfával növelt fogyasztói árként 95 forint körül alakulhat. Megjegyezte, hogy a magyar görögdinnye az idén is a legolcsóbb gyümölcsök közé tartozik majd.
Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke arról beszélt, hogy korábban a magyar görögdinnyetermés 60 százalékát külföldön, 40 százalékát belföldön értékesítették. Ez az arány a promóció kedvező hatásának köszönhetően a múlt évben megfordult.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.