Városlista
2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2022. Január 14. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Célszerű mielőbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről

Célszerű mielőbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről

A munkáltatója előbb tudja figyelembe venni a munkavállalónak járó kedvezményeket.

Nyilatkozni online is lehet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján. Változás esetén év közben új nyilatkozatot kell tenni vagy a korábbit vissza kell vonni.

Az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének. Aki már a januári fizetésében érvényesítené a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt nyilatkoznia kell. Az adóelőleg-nyilatkozatokkal év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készített adóbevallási tervezetbe.

A legegyszerűbb megoldás az adóelőleg-nyilatkozat online benyújtása a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). Használatához mindössze KAÜ-azonosítás (például ügyfélkapus hozzáférés) szükséges. A webes felület a kitöltésben is segít, mivel megjeleníti a NAV nyilvántartásaiban és a korábbi nyilatkozatokban szereplő adatokat. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

Továbbra is lehetőség van a kézzel kitöltött nyilatkozatok személyes átadására a munkáltatónak. Ehhez az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók letölthetők a NAV honlapjáról.

2022-től új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alatti fiatalok. Nekik ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433700 forint. Ez 65055 forint adómegtakarítást jelenthet havonta. A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell adóelőleg-nyilatkozattal kérnie, azt a munkáltató, kifizető automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri annak részleges vagy teljes mellőzését.

A korábbi személyijövedelemadó-kedvezmények (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény, kormányrendeletben meghatározott betegségek, illetve rokkantsági járadék vagy fogyatékossági támogatás esetén járó személyi kedvezmény) továbbra is elérhetők, jogosultsági feltételeik nem változtak. A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva 2022-ben 66700 forintra nőtt, ami a gyakorlatban havi 10005 forint adómegtakarítást jelent.

Az érintettek a részletekről a NAV honlapján (https://nav.gov.hu), a 73. számú információs füzetben tájékozódhatnak, illetve bővebb információ kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 28. 16:00, szerda | Helyi

Bemutatták a Szili Zárdamúzeumról szóló új könyvet

Mind a kiadvány, mind a rendezvény jól illeszkedik abba a sorba, amely a szili születésű Beősze Antal csornai gyűjteményszervezésével indult.

2022. Szeptember 28. 13:00, szerda | Helyi

A rendőrség keresi ezt az eltűnt fiút

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a fiatal megtalálásához.

2022. Szeptember 28. 09:00, szerda | Helyi

Papírt gyűjtenek a csornai Széchenyi iskola tanulói pénteken

A felesleges papírhulladékot tegyék ki a házuk elé.

2022. Szeptember 27. 16:00, kedd | Helyi

Négy ismeretlen károkozót keresnek a rendőrök

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.