Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 22. 14:13, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Ciprus is bajban van

Ciprus is bajban van

Ciprus valószínűleg egymilliárd euró összegű külföldi segélyre szorul, miután a közelmúltban történt robbanás súlyos kárt okozott az ország legfontosabb erőművében.

A ciprusi jegybank vezetője szerint a robbanás, amelynek következtében tizenhárman vesztették életüket, olyan súlyos kárt okoz a gazdaságban, hogy szükség lehet a mentőcsomagra - írja a Világgazdaság.

 

Az erőmű olyan súlyosan megsérült, hogy egy héten keresztül rendszeresek voltak az áramkimaradások a szigetországban. A katasztrófát egy nem megfelelően tárolt lőporszállítmány okozta, amelyet 2009-ben koboztak el egy iráni hajóról, mert ezzel a legénység megszegte az iráni fegyverexportra vonatkozó ENSZ-tiltást. A központi bank elnöke úgy véli, az ország gazdasági helyzete olyan súlyos, mint az 1974-es török megszállás idején. Az erőmű az ország áramszükségletének 50 százalékát biztosította és hónapokig tarthat, amíg teljesen rendbe hozzák. Az AP jelentése szerint idén a korábban becsült 1,5 százalékos plusz helyett egyáltalán nem növekszik majd az ország gazdasága. Ugyanakkor a ciprusi költségvetés deficitje a GDP 5,1 százalékának felel meg, államadóssága pedig a GDP 60 százalék, ezért fiskálisan sokkal jobb helyzetben van, mint a pénzügyi támogatást élvező Görögország, Írország és Portugália. A jegybank elnöke szerint annak érdekében, hogy elkerüljék a legrosszabb eshetőséget, vagyis a nemzetközi segítség igénybevételét, a kormánynak azonnali, drasztrikus megszorításokat kell bevezetnie.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ciprus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.