Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Július 23. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti

CNN: megölt három amerikait egy afgán rendőr

CNN: megölt három amerikait egy afgán rendőr

Megölt három amerikait egy afgán rendőr egy nyugat-afganisztáni kiképzőközpontban - közölte vasárnap a CNN helyi rendőrségi forrásra hivatkozva.

Az amerikai hírtelevíziónak névtelenül nyilatkozó afgán illetékes szerint a Herát tartományi rendőrségi objektumban lelőtt áldozatok valószínűleg kiképzők lehettek. Adam Wojack őrnagy, a NATO afganisztáni szóvivője ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy a három életét vesztett személy szerződéses polgári alkalmazott volt, akiknek állampolgárságáról nem tudott megerősítő információval szolgálni.
Az afgán tájékoztatás szerint a lövöldözésben a támadó is életét vesztette. A NATO-szóvivő elmondása szerint viszont a fegyveresek ketten voltak és közülük legalább az egyik az afgán hadsereg egyenruháját viselte. Az egyiket lelőtték, a másiknak sikerült elmenekülnie.
Az elmúlt 24 óra alatt a nemzetközi erők 8 katonája vagy alkalmazottja vesztette életét.
John Allen tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-erők parancsnoka vasárnap Kabulban bejelentette, hogy az idei évre tervezett, 23 ezer fős amerikai csapatkivonás valamivel több, mint a felét már végrehajtották. A folyamat a következő hetekben felgyorsul és szeptember közepére várhatóan le is zárul majd.
Allen szerint a nyár folyamán indított katonai műveletek célja, hogy a településközpontok közeléből visszavessék a felkelőket, kiszélesítve ezzel egyebek között a Kabult övező biztonsági zónát. Keleten, beleértve az afgán-pakisztáni határvidéket, az afgán erők nagyobb szerephez jutnak az offenzívák irányításában.
Barack Obama amerikai elnök tavaly 10 ezer katonát vont ki Afganisztánból és elrendelte, hogy szeptember 30-ig további 23 ezer hagyja el az ázsiai országot. Ez utóbbi kontingens mintegy egyharmadát teszik ki a harcoló alakulatok. Ezzel október 1. után mintegy 68 ezer amerikai és 40 ezer NATO-katona harcol majd tovább a 352 ezres létszámú afgán fegyveres erők oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni