Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 10. 10:44, szombat | Külföld
Forrás: Új Ász Online

Csernobilhoz mérhető katasztrófa fenyeget Ukrajnában

Csernobilhoz mérhető katasztrófa fenyeget Ukrajnában

Ukrajnában a legmagasabb szintű ökológiai vészjelzést adták ki a Kárpátaljával szomszédos Ivano-Frankovszki megyében – jelentette ki Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az ott található dombrovkiji bányatóban mintegy 15 millió tonna vegyi méreg halmozódott fel, melyet az elmúlt 30 év folyamán egyszer sem semlegesítettek. A miniszterelnök bejelentése szerint elkezdődtek a védekező munkálatok.

A helyszínre kiérkező ökológiai szakemberek szerint a csernobili atomerőmű tragédiájához mérhető katasztrófa fenyeget. Ha nem teszik meg a szükséges védekező intézkedéseket, akkor a becslések szerint mintegy 10 millió embert fenyegethet a szennyezés Nyugat-Ukrajnában. A vegyileg szennyezett tó közvetlen közelében mintegy 120 kilométeres körben a mezőgazdasági területek is veszélyben vannak, nem beszélve a közeli Szivka folyóról, amelyen keresztül még továbbterjedhet a szennyeződés.

A helyiek elmondása szerint a dombrovkiji bányatóba ellenőrzés nélkül hordtak különböző veszélyes mérgező anyagokat. A tó vizének legutóbbi elemzése kimutatta, hogy a káros anyagok aránya ezerszer haladja meg a megengedett szintet.

A szakértők állítják: ha az elkövetkező hetekben nem kezdik el a vegyileg szennyezett tó semlegesítését, akkor a vegyi méreg bejut a vízrendszerbe, ami nem csak az ökoszisztémára, hanem az emberekre is káros hatással lesz.

Az ökológusok szerint lassan elvesztik a kontrolt a szennyeződés felett, ezért elmondásuk szerint a dombrovkiji bányató vizéből speciális eljárással ki kell vonni a mérgező anyagokat. Az országos sajtóban megjelent hírek szerint azonban a műveletek olyan hatalmas költségekkel járnának, hogy az összeget nem is hozzák nyilvánosságra.

Ukrajna országos szinten is egyre súlyosabb ökológiai helyzetben van. A kijevi sajtóban megjelent hírek szerint az országban felhalmozódott szemét mennyisége meghaladja a 30 millió tonnát. Szakértők szerint a tényleges mennyiség ennél akár sokkal több is lehet.

A helyzet odáig fajult, hogy Mikola Azarov ukrán kormányfő is önkéntes szemétgyűjtésre szólította fel az embereket. Emellett nagy a légszennyezettség mértéke, az ivóvízellátás helyzete pedig még ennél is ijesztőbb, vélik a szakértők. Utóbbi esetben a problémát az elhasználódott, elavult víztisztító berendezések és a megrongálódott vízvezetékek okozzák.

A 280 ezer kilométer hosszú szennyvízcsatorna és vízvezeték hálózat több mint 30 százaléka balesetveszélyes állapotban van. Ez alól a Magyarországgal szomszédos Kárpátalja sem kivétel.

A megyében a víztisztítás és a víz minősége koránt sem felel meg a követelményeknek. Ungvár lakossága az érvényben lévő paraméterek szerint emberi fogyasztásra alkalmatlan vizet használ. Ennek következtében megnövekedett a vesebetegségek, mérgezések és egyéb kóros megbetegedések száma – olvasható a kárpátaljai sajtóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez