Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 16. 07:43, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csökkenek-e az árak a negyedik mobilszolgáltató piacra lépésével?

Csökkenek-e az árak a negyedik mobilszolgáltató piacra lépésével?

Három új, jelentős szereplő adta be pályázatát a hatóság frekvencia árverésére. Joggal reménykedhetünk abban, hogy lesz negyedik mobil szolgáltató.

A pályázók várható stratégiájukról mélyen hallgatnak, de az új szereplő megjelenése várhatóan fokozza a versenyt, és van némi remény arra is, hogy a most digitálisan leszakadt rétegek esélyt kapnak a felzárkózásra – állítja Graur Tamás az Internetet.hu távközlési szakértője.

A jelenlegi három szolgáltató, azaz a Telenor, a Vodafone és a T-mobile is versenybe szállt a pályázaton, azonban három új pályázó is van. Az egyik nagy esélyes az RCS&RDS, amelyik gyakorlatilag a Digi Kft. anyacége. A stratégiája vélhetően hasonló lesz, mint a tévé- és internetszolgáltatói piacon, azaz alacsony árakkal “tarolni”. A műholdas tévé áraival a Digi olyanok számára is elérhetővé tette a szolgáltatást, akik korábban ezt nem engedhették meg maguknak.

Ugyanezt a saját hálózaton alapuló mobilinternet szolgáltatás esetén szintén megvalósíthatja. A Digi majdani piaci esélyeit növeli, hogy egy komoly előnye is van a Telenorral és Vodafone-nal szemben:egy kézből képes több szolgáltatást adni: vezetékes internetet, kábel- vagy műholdas tévé előfizetést és vezetékes telefont. A kombinált szolgáltatás csomagokat szeretik az előfizetők,vonzó ugyanattól a cégtől vásárolni minden távközlési szolgáltatást, mert így összességében sokkal kedvezőbb lesz a havidíj. Ráadásul a Digi ezzel hasonló kínálatra tehet szert, mint a Telekom, amivel annak komoly versenytársává léphetne elő – vélekedik a szakértő.

A három új pályázó közül a sötét ló a vietnámi multi, a Viettel Group. A Vietnámban piacvezető mobilszolgáltató cég állami kézben van, a Védelmi Minisztérium kezelésében. A nemzetközi terjeszkedése nem fókuszált, mert érthető, hogy Laoszban, Kambodzsában és Bangladesben terjeszkedik, de ott van Mozambikban, sőt még Haitin és Peruban is.

Azonban ekkor számukra az egyetlen lehetőség, hogy egy erős hálózatot építsenek ki és - a jelenlegi mobil szolgáltatókkal ellentétben - tárt karokkal fogadják a virtuális mobil szolgáltatókat. Ilyenből nyilván nem lesz hiány, a BTel már bejelentette, hogy ezzel az üzleti modellel szeretne mobilszolgáltató lenni, de ott van az Invitel, a UPC, az összes internetszolgáltató és nem utolsósorban a Digi, akinek egy esetleges vesztes pályázat esetén más esélye nem maradna a mobil piacra való belépéshez. Ezek a cégek mind rendelkeznek értékesítési potenciállal, piacismerettel, ügyfélkörrel, csak egy jó hálózat kellene mögéjük.

A Viettel - valamelyik nagy kínai gyártó segítségével - ezt a hálózatot olcsóbban ki tudnák építeni mint más szereplők, noha a Telenor is kínai gyártóval építtet. Nem irigylésre méltó a vietnámiak helyzete a sok-sok bázis állomás engedélyeztetésekor rájuk váró bozótharc miatt, bár az országaik listáját nézve, ebben is edzettek lehetnek... Ha tehát a Viettel és a virtuális szolgáltatás nyerne teret, a szolgáltatók száma akár jelentősen emelkedne, ami okozhat árcsökkenést. Ugyanakkor drámai változásra nem számíthatnánk sem a mobilinternet területi lefedettségének növelése, sem esetleges új fogyasztói csoportok bevonása terén.

„A tender legesélyesebb pályázója az állami konzorcium, mely a Postából, az MVM-ből és az MFB-ből áll. Számukra minden feltétel adott, hiszen az MVM-nek távközlési hálózata, a Postának értékesítési hálózata, az MFB-nek pedig pénze van és mindegyik állami megacég. Ezen felül “némi” előnyt jelenthet számukra a hazai pálya és a hazai bíró” – adott hangot véleményének Graur Tamás.

A sajtóban megjelent hírek szerint a konzorcium 2017-re 11 százalékos piaci részesedést tervez, de az árbevétel szempontjából ennél jóval nagyobb részt szeretne kihasítani magának. Ez elsőre meglepőnek tűnhet, hiszen azt gondolhatnánk, hogy az új szolgáltató olcsóbb árakkal operál majd. Remljük így is lesz, de az borítékolható, hogy az állami és önkormányzati szervek és vállalatok átigazolnak majd az új szolgáltatóhoz, jelentősen meglökve annak árbevételét.

„Összességében bármelyik szolgáltató pályázata lesz az eredményes, a fogyasztók nyilván csak nyerhetnek vele. A meglévő három szolgáltatónak érdeke, hogy megtartsa a piacát, így vélhetően az eddiginél kedvezőbb hűségprogramokat dolgozhatnak ki, alacsonyabb árakkal és megnövelt szolgáltatástartalommal. Az új szereplőnek így nem lesz könnyű dolga, mert a csak jelentős árversennyel tud piacot szerezni, ami a megtérülést messzire tolhatja ki. Csak hosszabb távon - és leginkább az állami konzorcium nyerése esetén van remény arra, hogy a minőségi mobilinternet hálózat elér hátrányos helyzetű régiókba is.” – mondta Graur Tamás az Internetet.hu távközlési szakértője.


Címkék: mobilszolgáltató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére