Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 05. 16:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Augusztusban a nyers adat szerint 1,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakihoz képest

- jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 10,6 százalékpont javulással, szerény, 0,4 százalékos éves emelkedést mért a KSH a második negyedévi 4,1 százalékos visszaesést követően.

Augusztusban az iparcikkek javarészét árusító nem élelmiszer kiskereskedelmi üzletekben 1,2 százalékkal nőtt a forgalom éves összevetésben, a júliusi 0,4 százalékot követően. Ezen belül 2,4 százalékkal nőttek az eladások a gyógyszert, gyógyászatiterméket és illatszert árusító boltokban és 1,9 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes üzletekben. Éves összehasonlításban csökkent a forgalom a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikkboltokban 3,2 százalékkal, a bútor-, műszakicikk üzletekben 6,9 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeli értékesítő üzletekben 8,4 százalékkal, valamint a használtcikk-üzletekben 16,9 százalékkal.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27,5 százalékkal nőtt.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,5 százalékkal csökkent a kereslet az előző hónapban mért 7,0 százalékos visszaesés után.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben a változatlan áron számolt forgalom lényegében megegyezett a tavaly augusztusival - 0,2 százalékkal maradt el tőle - az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt, alig 9,2 milliárd forinttal kevesebb az előző havinál.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - tette hozzá a KSH.

Az év első nyolc hónapjában 0,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.