Városlista
2023. február 7, kedd - Tódor

Hírek

2022. Október 24. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Csornán az Andrássy utca egyik lakásában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő

Csornán az Andrássy utca egyik lakásában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő

A szén-monoxid érzékelő életet menthet.

A lakók értesítették a tűzoltókat, szellőztetni kezdtek és elhagyták az épületet. A város hivatásos tűzoltói rekonstruálták a korábbi állapotot, de a szellőztetés után méréseik nem mutatták ki a mérgező gázt. A lakók biztonságának érdekében az egység a helyszínre kérte a gázszolgáltató szakemberét, akinek műszere a zárt nyílászárók mellett, valamivel később, a kombi gázkazán közelében már kimutatta a szén-monoxidot. A szolgáltató ideiglenesen leplombálta a gázkészüléket. A jól működő szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki.

A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével.

A megfelelő légellátás biztosítása mellett elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listájaa katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 07. 16:00, kedd | Helyi

Az év első öt hetében már 18 gyalogost ütöttek el a megyében, közülük hárman meghaltak

Több gázolás kijelölt gyalogos átkelőhelyen történt.

2023. Február 07. 13:00, kedd | Helyi

Művészeti tábort hirdet a Kerényi György Alapfokú Művészeti Iskola

A tábort akkor rendezik meg, ha február 15-ig legalább 25 jelentkező lesz.

2023. Február 06. 16:00, hétfő | Helyi

Serdülő focitornát rendeztek Szanyban

Képgalériával