Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2021. Július 14. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Csornán jelzett a szén-monoxid érzékelő

Csornán jelzett a szén-monoxid érzékelő

A szén-monoxid-mérgezés nyáron is létező veszély.

Sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. Fontos, hogy páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Megyénkben is szinte heti rendszerességgel riasztják a tűzoltókat szén-monoxiddal kapcsolatos esetekhez. A legtöbbször az időben jelző szén-monoxid-érzékelőknek köszönhetően nem történik sérülés, de az esetek többségében a gázszolgáltató megállapítja a karbantartás hiányát, a vízmelegítő, vagy fűtőkészülékek hibáját, vagy épp a szellőzés hiányát.

Legutóbb tegnap este riasztották a kapuvári hivatásos tűzoltókat Csornára az Andrássy utca egyik társasházi lakásába, ahol Jelzett a szén-monoxid-érzékelő. Az ott élő család rögtön elhagyta a lakást és hívta a tűzoltókat. A tűzoltók, majd a gázszolgáltató szakemberének mérései is igazolták a mérgező gáz kis mértékű jelenlétét a lakásban, ahol a fürdőszobában egy gázkazán üzemelt. A szolgáltató a lakók biztonsága érdekében lezárta a készüléket, a problémát valószínűleg a légellátás hiánya okozta. A jól működő szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítására. Mindenkinek javasoljuk a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!

Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül (általában 7-10 év) garantálják a biztonságot!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.