Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Március 21. 09:45, kedd | Helyi
Forrás: mazsihisz.hu

Csornáról indult a stencilgép feltalálója

Csornáról indult a stencilgép feltalálója

Tegnap volt 163 éve, hogy megszületett Gestetner Dávid.

Gestetner Dávid 1854 március 20-án született Csornán. Csak az elemi iskolát tudta elvégezni Csornán, aztán beállt a nagybátyja hentesboltjába dolgozni mészárosinasként. Ő azonban többre vágyott. 1871-ben úgy döntött, hogy nagy a világ és a kellően szorgalmas embereket valahol várja benne a szerencse.

Először a bécsi tőzsdén kapott állást, a nap végén a lezajlott ügyletek dokumentumait kellett kellő példányszámban lemásolnia. Ezt a meglehetősen mechanikus, ugyanakkor nagyon komoly felelősséget jelentő munkát gyorsan otthagyta és elment ő is a szabadság hazájába, az új Ígéret földjére, amely mindenkinek, a világ minden földönfutójának menedéket és esélyt kínált: Amerikába. Utcai árusként azon gondolkodott, hogy hogyan lehetne hatékonyabban és gyorsabban, gépesítetten sokszorosítani azokat a bécsi tőzsdei papírokat, amelyekből neki annyira elege volt. A húszas évei közepén rá is jött a megoldásra.

Első szabadalma a kerekes toll volt, ezt már Londonban jegyeztette be, ezt finomította tovább a megfelelő papírral és egyéb csiszolásokkal, amíg végül megszületett a stencilgép ötlete a fejében, aztán jött az elektronikus meghajtás lehetősége és a cégalapítás. A találmány kolosszális siker lett, mesés gazdagságot biztosított az egykori csornai hentességednek és családjának. Ezzel bekerült a technikai innováció világtörténetébe. Alighanem ő Csorna azon szülötte, akinek a híre a legmesszebbre ért a Földön, a világ tán leghíresebb csornaija.

A stencilgépek diadalmenete évtizedeken át, a fénymásoló megjelenéséig tartott, ennek a segítségével lehetett a legtöbb helyre eljuttatni az írott gondolatot, hála a csornai mésszárossegéd zsidófiú ragyogó elméjének.

A Wikipedián az olvasható róla, hogy 1881-ben Londonban megalapította a Gestetner Company Cyclograph céget. Találmányát folyamatosan tökéletesítve 1906-ban London északi részén Tottenhamban létrehozta a stencilgépek, festékek, hengerek és a kerekes toll gyártására szakosodott üzemét. A sokszorosítógép egyre sikeresebbé vált, a gyár gyors ütemben fejlődött. Hamarosan nemzetközi fiókhálózatot hozott létre gépeinek forgalmazására. Az 1930-as évekre a gyár területe elérte a 11 hektárt, fénykorában pedig 6000 embert is foglalkoztatott.

Az 1970-es években egyre erőteljesebben jelentek meg a piacon a fénymásoló gépek. A cégnek ebben az időszakban 52 leányvállalata volt világszerte, és 153 országban látta el a gépek forgalmazását és szervizelését. A cég a 20. század elején és közepén dinamikusan növekedett, felvásárlásokon keresztül is. A cég vezetését az alapító után fia, Sigmund Gestetner, majd az ő fiai David és Jonathan vették át. 1996-ban a Gestetner cégcsoportot a Japán Ricoh cégcsoport felvásárolta. Mára a cég egy nagy cégcsoport NRG Group tagjaként működik tovább, de a Gestetner márkanevet a termékek egy része a mai napig viseli. Fő tevékenységük jelenleg a digitális irodai sokszorosítógépek és rendszerek forgalmazása. A csornai ős hagyatéka tehát él tovább.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása

2024. Április 15. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten nyolcvannyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek a megyében

A 15. héten történt.

2024. Április 15. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.