Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Július 10. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Csütörtöktől megnyitják az Erzsébet királyné utcát Csornán

Csütörtöktől megnyitják az Erzsébet királyné utcát Csornán

A csőcserével végeztek az első szakaszon, az útjavítás után újra működik a kereszteződés a Korona sarkon. Ezután átmenetileg a kórházba csak a hátsó bejáraton lehet behajtani.

Csorna egyik legforgalmasabb pontján a belvíz kimosta, a hatalmas kamionforgalom pedig két helyen összeroppantotta a város szennyvíz főgyűjtővezetékét. A helyreállítást azonnal megkezdték, de kiderült, hogy nem csak a beomlott tíz méteren kell kicserélni a csőrendszert.

A Pannon-Víz zrt. mint szolgáltató, hogy működni tudjon a szennyvízelvezetés, föld feletti vezetéken szivattyúzta a szennyvizet és elkezdte a 350 méteres szakasz csőcseréjét. Kezdetben a városon áthaladó kamionok az előjelző tábláknak köszönhetően megkerülték a várost, de idővel újra Csornán kezdtek áthaladni. A nyári forgalomban a torlódás szinte megbénítja a közlekedést.

A húsvét óta tartó munkák várható befejezéséről adott tájékoztatást Bertha Zoltán, a Pannon-Víz zrt. csornai üzemmérnökségének vezetője. Elmondta, hogy a javítás első ütemében 130 méter csatorna és négy akna készült el, leaszfaltozták az Arany János utca és az Erzsébet királyné utca közti szakaszt, beleértve az említett Erzsébet királyné utcai csomópontot: – Egyedül a főútvonalról jobbra kanyarodó sáv helyzete kérdéses – mondta az üzemmérnökség-vezető. – Az előírások szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től megrendeltük a munkát, a munkaterületet elhagytuk, az út helyreállítása rájuk vár.

- A csőcserét a Palota soron kezdte alvállalkozó. Kőagyag csövek kerültek a föld alá, ami tartósságát, szilárdságát tekintve az egyik legjobb anyag. Kezdetben a Palota soron gyorsan, jó ütemben haladt a munka. Az Erste Bank épületétől laza talajhoz értünk, le kellett süllyesztenünk a talajvízszintet. Itt csőtörés is nehezítette a munkát, az építőgépek vibrációjától megrepedt az ivóvízfőnyomóvezetékünk, a kifolyt víz átáztatta az amúgy is szemcsés talajt, nehezítve a továbbhaladást. Az Erzsébet királyné utcai csomópontban két főgyűjtő csatorna találkozik, itt az eddigieknél optimálisabb kialakítás mellett döntöttünk. Az első ütem akkor válik teljessé, ha a Sopron felől érkező forgalom jobbra kanyarodása biztosított lesz az Erzsébet királyné útjára és az út helyreállítását elvégzi a közútkezelő.

A munka folytatásaként a Korona Centertől a Bartók Béla utcai körforgalomig további 260 méter vezeték és a hozzá tartozó nyolc akna építése a feladat. Itt is lesz ideiglenes föld feletti vezeték, közel 120 méter hosszan a járdán. A Margit Kórház várhatóan két hétig csak a hátsó portán, a Kórház utca felől lesz megközelíthető.

A munkák miatt a kórházi buszmegállót áthelyezik, ennek részleteit a Kisalföld Volánnal egyeztetjük és tájékoztatjuk az érintetteket – ígérte Bertha Zoltán. – A buszmegálló után a csőcsere zöldterületen folytatódik, a forgalmat ezen a szakaszon már kevésbé akadályozzuk. A második ütem várhatóan augusztus második felében készül el.

Nagy Ákos, a Magyar Közút csornai üzemmérnökségének vezetője elmondta, hogy az érintett szakasz útburkolatának felújításával, az útburkolati jelek felfestésével végeztek. Még a közlekedési jelzőlámpát kell újra beállítani, hogy a forgalom indulásakor zavartalanul működjön. Az átadás előtti utolsó hatósági egyeztetések zajlanak, várhatóan csütörtökön újra lehet közlekedni a csomópontban.

Már mindenki nagyon várja, hogy megszűnjenek a sávlezárások, gördülékenyen, balesetmentesen haladjon át Csornán a hatalmas forgalom. Az érintett szakaszon tegnap este is történt egy baleset.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.