Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 02. 21:20, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Debreczeni József tartott fórumot Csornán

Debreczeni József tartott fórumot Csornán

Publicista vagy politikus? A Demokratikus Koalíció alelnöke önmagáról, a mai magyarországi helyzetről és a jövőről beszélt az érdeklődőknek.

A rendezvényt Molnárné Jakab Judit nyitotta meg azzal a gondolattal, hogy a Demokratikus Koalíció Csornai Csoportja úgy emlékezik meg a Köztársaság Napjáról (február 1.), hogy egy elkötelezett demokratát hívott meg abban a tudatban, hogy lesz még Magyar Köztársaság.

Debreczeni József először személyes kapcsolatait elevenítette fel Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel, mindkettőjükről nagysikerű könyvet is írt. Szerinte Orbán Viktort nem a hatalom, hanem annak 2002-es elvesztése tette tönkre, és azért fordult szembe a demokráciával, mert elutasít egy olyan berendezkedést, amelyikben őt le lehet váltani.
A mai Magyarország szerinte kétségbeejtő helyzetben van. A FIDESZ hatalomra jutása után azonnal villámháborúba kezdett, és elfoglalta, a miniszterelnökhöz hű embereivel töltötte fel azokat az intézményeket, amelyek ellenőrizhetnék, korlátozhatnák a hatalmát. (alkotmánybíróság, médiatanács, számvevőszék, választási bizottság stb). Ezután olyan törvényeket hozott, amikkel korlátozta a szólásszabadságot, a választás, a gyülekezés, a sztrájk szabadságát, mint demokratikus alapjogokat. A demokrácia intézményei formálisan léteznek, de vagy elfoglalták, vagy eljelentéktelenítették őket.
Az igazságtalan egykulcsos adóval, a felsőoktatás és a közoktatás átalakításával létrehozott társadalmi torzulás sokkal több veszélyt rejt, mint az elhibázott gazdaságpolitika. A gazdaság gyorsabban regenerálódik egy változás után. Emellett a kormány új gazdasági hátországot épít ki magának, folyik a gazdasági erőforrások felhalmozása. Orbán Viktor mindent annak rendel alá, hogy ezután más még választást se nyerhessen, vagy ha „véletlenül” nyerni tud, képtelen legyen a kormányzásra.
„Publicista vagyok, nem politikus.”- mondta. Most mégis szerepet vállalt, mert elsősorban demokratának vallja magát, másodsorban liberálisnak és harmadsorban konzervatívnak. Egyetért a Demokratikus Koalíció politikai céljával, az 1989/90-ben kialakított politikai, közjogi rendszer visszaállításával.
„A magyar társadalom még nem jött rá, kinek adott 2/3-os hatalmat, és hogy az mihez kezdett vele. Nem ittuk még ki a keserű poharat.”- mondta. A társadalmi gazdasági változások még sok kárt és keservet fognak okozni, amik ráébresztik a magyarokat, hogy az „Orbán rezsimnek” véget kell vetni. De ez még nem ma van. Az ellenzék is felkészületlen még.
Debreczeni következtetése szerint Orbán kihúzza 2014-ig, és akkor megsemmisítő vereséget fog szenvedni.

Címkék: csorna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 16:00, hétfő | Helyi

Fának csapódott és felborult egy autó Fertődön

A 18. héten történt.

2024. Május 06. 13:00, hétfő | Helyi

Néhány intercity vonat már kerékpárokat is szállít

Kerékpárosok, figyelem!

2024. Május 06. 09:00, hétfő | Helyi

Birdo - Az év madárfotósa pályázat

A madárfotósok kedvelt pályázata ismét várja a nevezéseket.

2024. Május 05. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.