Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2022. Február 19. 10:02, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Dél-kínai városok pénzjutalmat ajánlottak a járvány sújtotta Hongkongból átszökőket bejelentőknek

Dél-kínai városok pénzjutalmat ajánlottak a járvány sújtotta Hongkongból átszökőket bejelentőknek

A dél-kínai Kuangtung tartomány több városa jelentős pénzjutalmat ajánlott fel azoknak, akik bejelentik a hatóságoknak a kínai határt a szomszédos Hongkong felől illegálisan átlépő személyeket,

miután Hongkongban az elmúlt héten egyre súlyosbodott a várost jelenleg sújtó koronavírus-járvány.

A Global Times című kínai lap internetes kiadásában pénteken megjelent cikk szerint Csuhaj és Tungkuan városok egyaránt legfeljebb százezer jüan jutalmat tűztek ki arra az esetre, ha valaki információval szolgál Hongkongból szárazföldi vagy vízi járművel történő embercsempészetről. Embercsempészek bejelentéséért 30 ezer jüan, illegális határátlépők bejelentéséért pedig 10 ezer jüan díjazást ajánlottak fel.

A Kuangtungban fekvő Csuhajban kedden már el is fogtak egy tízfős csoportot, melynek tagjai motorcsónakon kísérelték meg elérni a kínai szárazföldet. Az eset bejelentőjét a helyi sajtó jelentése szerint százezer jüannal jutalmazták.

Az akció hátterében az áll, hogy az utóbbi időben a Kína egyes szárazföldi részein felbukkant járványgócok némelyikének kialakulását Hongkongból érkező, illegális határátlépőkhöz vezették vissza. A közép-kínai Hunan tartományban, a kelet-kínai Fucsienben, valamint Sanghajban is azonosítottak olyan koronavírus-fertőzötteket - összesen öt embert -, akikről kiderült, hogy tíz másik emberrel együtt február 15-én csónakon szöktek át Csuhajba Hongkongból. A Sanghajban regisztrált fertőzöttet, aki Hongkongban élő kínai állampolgár volt, letartóztatták a járványelleni intézkedések megsértéséért, és büntetőeljárást indítottak ellene, miután Csuhajból szupergyorsvonaton utazott Sanghajba.

Hongkong és a szárazföldi Kína között a határátkelést azóta korlátozták, hogy Kína 2020 márciusában lényegében lezárta a határait a külvilág felé a koronavírus-járványra tekintettel, jelentősen korlátozva a beutazásokat, és csökkentve a nemzetközi járatok számát. A hongkongi és a szárazföldi kínai hatóságok az utóbbi hónapokban egyeztetéseket folytattak ugyan a határ részleges újranyitására, ám az erre vonatkozó terveket keresztülhúzta a Hongkongot sújtó, legújabb járványhullám.

A mintegy 7,5 milliós Hongkongban csütörtökön 6116 új Covid-esetet regisztráltak, amely rekordmagas napi adatnak számít a városban. A Peking által a város megsegítésére küldött első, járványügyi szakértőkből álló csoport, valamint nukleinsavas vírustesztek végzésére alkalmas járművek csütörtökön érkeztek Hongkongba.

Azóta, hogy tavaly februárban elindították a tömeges oltási programot, a hongkongiak közül 5,72 millióan vették föl a koronavírus elleni vakcina első dózisát, amely a lakosság több mint 84 százalékát jelenti. A második dózist 5,05 millióan, a harmadikat pedig 1,36 millióan kapták már meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.