Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Május 07. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Denevérhálózást végeztek a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei

Denevérhálózást végeztek a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei

Megkezdődött a denevérszezon!

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai éjszakai detektorozással egybekötött denevérhálózást tartottak április végén a Csáfordi-erdőben. A mintavételezés célja a térség denevérfaunájára vonatkozó új biotikai adatok gyűjtése volt. Az aprócska repülő emlősöket egy erdei dagonyázó köré kifeszített hajszálvékony hálókkal igyekeztek befogni, mely nem csak nagyobb rovarbőséget, hanem ivóhelyet is biztosít a denevérek számára. Az akkor még csípős hajnali hideg ellenére érdemes volt hálókat állítani; hanghatározással azonosított szoprán törpedenevérek, közönséges denevérek és egyéb Myotis fajok mellett két tipikusan erdőlakó -ám épp ezért ritka- faj, a nyugati piszedenevér és a Brandt-denevér akadt kézre.

Március végéig a denevérek újra aktívvá válnak és elhagyják telelőhelyeiket. A megtermékenyített nőstényekben megindul az embrió fejlődése, a vemhes nőstények pedig nyári szálláshelyeikre vonulnak. Fajtól és időjárástól függően május végén, június elején hozzák világra utódaikat, kölykeik pedig a nyár végére válnak röpképessé. Ivarérettségüket a nőstények 3-4 hónap, míg a hímek másfél éves korukban érik el.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a tavasz és nyár folyamán több alkalommal tart majd denevérhálózást. Számos alkalom nyitott lesz, melyekre várnak mindenkit szeretettel, aki szeretne egy igazán különleges éjszakai kalandban részt venni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.