Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2013. Január 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Díjkedvezmények visszavonására kötelezi a biztosítókat a PSZÁF

Díjkedvezmények visszavonására kötelezi a biztosítókat a PSZÁF

A kötelező gépjármű felelősség biztosítási kedvezmények visszavonására szólította fel a biztosítótársaságokat a PSZÁF. A Napi Gazdaság azt írja, hogy a biztosítók az elmúlt években tömegével haladták meg a korábbi bónusz-malusz rendszert, miután a kármentes autósok a B10-es kategória után további kedvezményeket nem kaphattak.

Közel tíz biztosítótársaság képviselői kaptak kötelezést a napokban arra, hogy legkésőbb január 31-éig módosítsák kgfb-díjtarifáikat, az ügyfelek kárelőzményét kizárólag a 10+4-es bónusz/malusz (B/M) rendszerű besoroláson belül értékelve. A felügyelet szerint tavaly decemberben vezetői körlevélben tájékoztatták a piac szereplőit a kgfb-díjtarifa-hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti elvárásokról, amelyben már jelezték, hogy a PSZÁF jogszabálysértőnek minősíti azt a díjhirdetést, amely a jogszabályban meghatározott B/M besorolási kategóriákon felül további fokozatokat állapít meg. A jogalkotó az osztályok és károk számának megjelölésével egyértelműen meghatározta a kármentességhez kapcsolódó díjkedvezményeket, illetve a károkozók díjtöbbletét − fogalmaznak.

A biztosítók az elmúlt években tömegével haladták meg a korábbi B/M-rendszert, miután a kármentes autósok a B10-es kategória után további kedvezményeket nem kaphattak: megszülettek a B10+, majd a B10++ kategóriák − ezeket azonban a felügyelet eddig egyszer sem bírálta. Korábban a B/M-rendszer a bónusznál 5, a malusznál pedig 25 százalékos díjlépcsőket is meghatározott, ettől a biztosítók nem térhettek el, és a gyakorlat ma is lényegében lineáris. A piaci verseny miatt ma több olyan biztosítói ajánlat is akad, amely alacsonyabb bónuszszinthez is kedvezményt csatol, hogy a kevesebb kárt okozó autósokat magához kösse − a kedvezményt ugyanakkor saját kockázatukra vállalják a cégek. Az, hogy a felügyelet a kedvezmények megszüntetésére kötelezi a piac legnagyobb részét, az autósoknak a díjak emelkedését jelentheti, ráadásul egy olyan tételről van szó, amit a biztosítók vállaltak.

A lépéssel egy olyan ügyfél kaphat extra kedvezményt, aki például egy autósújságot járat vagy vért ad, azt azonban, hogy éveken keresztül balesetmentesen vezet, csak a B/M-rendszeren keresztül honorálhatja a biztosító − ez pedig nem osztható további részekre, hogy például a balesetmentességi extra kedvezményt a nagyságrendileg kisebb kockázatú ügyfelekre érvényesíthessék a biztosítók.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 23. 13:00, szombat | Belföld

Nagy Márton: a jövő évnek a növekedés helyreállításáról kell szólnia

Az idei az infláció letörésének éve, ám a pénzromlás egy számjegyű tartományát elérve jövő évben el kell kezdeni a gazdasági növekedés helyreállítását - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter.

2023. Szeptember 23. 08:20, szombat | Belföld

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe

2023. Szeptember 23. 08:18, szombat | Belföld

Paks II. - Roszatom: minden akadály elhárult a beruházás elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon

2023. Szeptember 23. 08:15, szombat | Belföld

A MÁV megkezdte a felkészülést a győri vasútvonal felújításának második ütemére

Megkezdődött a felkészülés az 1-es (győri) vasúti fővonal vágányfelújításának második ütemére, a teljes vágányzárra: október 27-től három héten át Biatorbágy és Szárliget között mindkét vágányon szünetel majd a vasúti fo