Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2012. Október 03. 14:39, szerda | Helyi
Forrás: Magyar Szerencsejáték Szövetség

Döbbenet és felháborodás a szerencsejáték iparban

Döbbenet és felháborodás a szerencsejáték iparban

Pertársaságot alapítanak a Magyar Szerencsejáték Szövetség tagjai, és beperlik az államot.

A WEBGAM Központi Játékszerver tulajdonosa a WSG Szerver Üzemeltető Kft. ügyvezetője, Szabó József szerint a szerencsejáték iparágban történtek példátlanok egy európai jogállami rendszerben. Egy gazdasági tevékenység lehetőségét egy év alatt újraszabályozni, megvárni a piaci szereplők indulását, majd a jogszabályt 24 óra alatt teljesen megváltoztatni és egy ágazatot eltörölni, az minden befektető, gyártó és munkavállaló arcul csapása – fogalmazott az ügyvezető. Elvekről, tényekről és folyamatokról beszélünk, ami egyaránt elrettentő magyar és külföldi vállalkozók számára.

Szabó József elmondta, hogy a WSG Kft. abban a hitben, hogy a jogállamiság alapkövetelményeként alapozhat a jogbiztonságra és a kiszámíthatóságra, valamint a törvényhozás által meghozott jogszabályra, majd a kormány által kidolgozott végrehajtási rendeletre, végrehajtotta fejlesztéseit, auditáltatta rendszerét és szabályszerűen beadta központi szerver üzemeltetői kérelmét a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. A tárca pár nappal a WSG Kft. engedélykérelmének befogadása után a Magyar Távirati Irodával tudatta, hogy a játékadó bevételek gyors realizálása érdekében a törvényes kereteken belül sürgősen elbírálja kérelmünket, sőt kijelentették: a következő hónapokban új alapokon elindulhat a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetés.

A parlamenti döntést alig tudjuk elhinni, hiszen hétfő reggel még minden jogszabályi háttere adott volt, hogy megbízható központi szerencsejáték szerver szolgáltatóként lépjünk piacra magyar fejlesztésű rendszerünkkel – mondta az ügyvezető. - Cégünk büszke volt arra, hogy a webgam lesz a szerver alapú szerencsejáték üzemeltetés első szervere, amelyhez interneten kapcsolódhatnak a terminálok, hogy országszerte megvalósuljon egy szolgáltatás valósidejű adóhatósági ellenőrzés mellett, a bankbiztonsági szintnél szigorúbb biztonsági követelménynek megfelelően. Egészen hétfő reggelig a szerencsejáték törvénnyel és a végrehajtási rendelettel a Magyar Állam és a Magyar Kormány ráutaló magatartást mutatott gazdasági tevékenység megkezdésére. Ezt aztán a keddi döntéssel a törvényhozás ellehetetlenítette.

Cégünk sorsa azzal végleg megpecsételődött, hogy hétfő éjjel érkezett egy módosító javaslat a hétfő reggeli törvénymódosításhoz - amelyet meg is szavazott a parlament. Ez a szerver üzemeltetéssel (helyhez és nem helyhez kötött terminálok szerver alapú üzemeltetése) kapcsolatos összes jogszabályt hatályon kívül helyezte. Ezek alapján nem adható ki engedély, mivel a kérelemnek nem lesz jogszabályi alapja – összegezte a WSG Kft. ügyvezetője. Számunkra az a tény, hogy a parlamenti felhatalmazás alapján az illetékes Minisztérium kidolgozza és hatályba lépteti a gyakorlati alkalmazással kapcsolatos lépéseket, majd mindezt 24 órán belül eltörlik, az kiszámíthatatlan lépésnek nevezhető egy jogállamban – jelentette ki az WSG Kft. ügyvezetője.

Minősíthetetlen továbbá az a gazdasági döntés, amellyel több tízezer ember munkahelyét szüntetik meg. Még akkor is, ha ez olyan speciális tevékenységre vonatkozik, mint a szerencsejáték szervezés. 24 óra alatt semmisült meg a múlt. Több milliárd forint értékű eszköz, több tízezer négyzetméter bérbe adott terület veszik oda, több ezer vendéglátóhely húzza le a rolót és több tízezer ember veszíti el megélhetését. Több ezer fejlesztői munkaóra, a szerver-fejlesztők (többen már az auditor cégnél auditáltatták rendszereiket) több milliárd forintos befektetése, beszállítók elveszett megrendelései vesztek oda. A fent felsorolt veszteségek és károk számláját a vállalkozások már kifizették. Szabó József szerint akárcsak a piaci résztvevők többsége, és a WSG Kft. is meg fogja vizsgálni a jogos kárigény bejelentésének lehetőségét.

Pertársaságot alapítanak a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) tagjai – jelentette be Schreiber István, az MSzSz elnöke.
- A nyerőgép iparág összes szereplője pertársaságot fog alapítani, hogy megpróbáljuk a jogainkat érvényesíteni. Minden szintre el fogunk menni, ahol ezt a jogállam keretein belül megtehetjük, ha kell az utolsó állomás Brüsszel és Strasbourg – mondta az elnök. A kormány döntésével az ágazat tagjai hatalmas károkat szenvedtek, több tízezer ember kerül utcára, több milliárd forint értékű eszközt, ingatlanokat veszítettek, több ezer vendéglátóhely fog bezárni. Több milliárd forintos befektetések, beszállítói megrendelések lettek semmivé. Schreiber közölte: a károkat a vállalkozások már megfizették, akik közösen vizsgálják jogos kárigényük bejelentésének és megtérítésének lehetőségét.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Július 28. 13:00, vasárnap | Helyi

Két hétig zárva lesz a csornai könyvtár

Állományrendezés miatt

2024. Július 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Mi a teendő vízitúra balesetek esetén?

Jótanácsok vízen túrázóknak.

2024. Július 27. 16:00, szombat | Helyi

Milyen a megye közlekedése? Most elmondhatod!

Közlekedni pedig kell! Persze, nem mindegy hogyan közlekedik az ember…