Városlista
2023. június 5, hétfő - Fatime

Hírek

2011. Október 04. 14:45, kedd | Sport
Forrás: MTI

Doppingügy: „A MOB-nak és Parsnak sincs illetékessége”

Doppingügy: „A MOB-nak és Parsnak sincs illetékessége”

Sem Pars Krisztiánnak, sem a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) nincs illetékessége a fehérorosz kalapácsvetők doppingügyében, amely jogerősen lezárult – mondta Nagy Zsigmond hétfőn az MTI-nek.

A MOB nemzetközi igazgatója egyetért Richard Pounddal, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökségi tagjával, aki a pénteki, budapesti nemzetközi sportjogi konferencia után az MTI-nek úgy nyilatkozott a pekingi olimpia fehérorosz kalapácsvetői – a második Vagyim Gyevjatovszkij és a harmadik Ivan Tyihon – ügyében: a CAS-döntés után egyedül a NOB-nak mint a minták tulajdonosának van lehetősége új ellenőrzés elrendelésére.

„Jogi szempontból egyértelmű a helyzet, további jogorvoslati lehetőség nincs, hacsak az érintettek a CAS ítéletét eljárási hiba miatt nem támadják meg – nyilatkozott Nagy Zsigmond. – A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2008 decemberi elsőfokú határozata a fehéroroszok kizárásáról nem volt jogerős, ellene fellebbezésnek volt helye, ezért mi sajnos homokra kővárat építettünk, amikor Pars Krisztiánt tekintettük ezüstérmesnek. Sajnos bejött az az egy ezrelék, amire senki sem számított, a CAS »történelmi« döntést hozott tavaly júniusban, s megsemmisítette a NOB határozatát. Eddig ilyenre nem volt még példa.”

A CAS a nemzetközi választottbírósági szabályokkal és alapelvekkel összhangban eljárását ítélettel zárja, amely az adott ügyre nézve az eljárásban érintett felekre kötelező érvényű, a felek előzetes és önkéntes alávetése alapján. Az ítélet a kihirdetéssel azonnal jogerőre emelkedik és ellene további fellebbezésnek helye nincs.

Nagy hozzátette, más kérdés, hogy a fehéroroszok nem tanúsítottak jogkövető magatartást 2008 decemberében – mert a NOB elsőfokú fegyelmi határozata ellen fellebbezésnek helye van, de végrehajtandó –, s nem szolgáltatták vissza az érmeket.

„Hasonló esetben, 2004-ben Schmitt Pál elnök úr jogkövető és korrekt módon személyesen járt el, amikor a kalapácsvető Annus Adriánt doppingvétség miatt a NOB elsőfokú határozatával megfosztotta az aranyéremtől” – emlékeztetett Nagy. Bár Pound azt mondta, az újabb ellenőrzést a MOB elnökének kérésére a NOB esetleg elrendelhetné, Nagy szerint azonban a NOB pekingi olimpiára kiadott doppingellenes szabályzatának 12.2.2 pontja alapján sem Pars, sem a MOB nem rendelkezik ez esetben „ügyfél jogállással”, tekintettel arra, hogy sem a NOB fegyelmi testületének határozata, sem a CAS ítélete sem a MOB-ra, sem Pars Krisztiánra nézve nem tartalmaz rendelkezést. Ebből kifolyólag a Magyar Olimpiai Bizottság nem rendelkezik semmilyen jogi eszközzel és jogorvoslati joggal a Pars Krisztiánra kedvezőtlen ítélet megváltoztatására.

„A NOB doppingellenes szabályzatával és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kódexével összhangban a minták újraellenőrizhetők nyolc éven belül. Az újraellenőrzés elrendelése a NOB kizárólagos joga. Amennyiben a NOB úgy ítéli meg, hogy már lezárt doppingellenőrzést újra kíván elrendelni, illetve jogerős ítélettel elbírált ügyet újra kíván tárgyalni, azt kizárólag ő teheti meg” – vélekedett a MOB nemzetközi igazgatója, jelezve, hogy Borkai Zsolt MOB-elnök a helyzetről márciusban levélben tárgyilagosan tájékoztatta a szombathelyi Dobó SE-t, Pars egyesületét. A klub a MOB elnökének tájékoztatását tudomásul vette.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 07:37, hétfő | Sport

A Ferencváros legyőzésével megvédte címét a Vipers, a Győré lett a bronzérem

A Ferencváros 28-24-re kikapott a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi döntőjében, a budapesti négyes döntő utolsó mérkőzésén.

2023. Június 04. 08:26, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Huszonegy év után ismét döntős a Ferencváros

A Ferencváros 2002 után ismét bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája fináléjába, miután 30-29-re legyőzte a dán Esbjerget a budapesti négyes döntő szombati elődöntőjében.

2023. Június 04. 08:21, vasárnap | Sport

Szoboszlai gólt lőtt, a Leipzig megvédte címét

A góllal záró Szoboszlai Dominikkal, illetve Willi Orbánnal felálló RB Leipzig megvédte címét a labdarúgó Német Kupában azzal, hogy a szombati, berlini fináléban 2-0-ra legyőzte az Eintracht Frankfurtot.

2023. Június 03. 06:00, szombat | Sport

Előnyben a címvédő Szeged a döntőben

A címvédő Szeged házigazdaként 31-25-re legyőzte a Veszprémet a férfi kézilabda NB I döntőjének első, pénteki mérkőzésén.