Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. December 14. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Infogyőr

Drágul a pálinka és gyümölcs

Drágul a pálinka és gyümölcs

A fagykárok miatt volt kevés a termés.

Az idei termés a jelenlegi kilátások szerint 25 ezer tonnára becsülhető, amelynek augusztus közepén kezdődött a betakarítása és októberig tartott. Egy átlagos év terméséhez képest ez a szám gyengének mondható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Gyümölcstermelői Főbizottságának elnöke szerint. Apáti Ferenc úgy gondolja, hogy évente időjárástól függetlenül 20-40 ezer tonna körte terem Magyarországon 2400 hektárt tekintve.

Az idei alacsony termésnek több tényezője is van, hiszen a fagy sújtotta szabolcsi és borsodi termesztőkörzeteket, a zalai termőtáj áprilisban fagykárt szenvedett, ennek tetejében a nyári csapadékmennyiség sem volt megfelelő. Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs megye Magyarország három legjelentősebb termőtája. A legnagyobb területen termesztett fajta a körterület harmada a Bosc kobak, a termőterület negyedén pedig Vilmos körte terem. az Árpával érő a legkorábban érő magyar körtefajta, amely július elején takarítható be. A Clapp, Vilmos, Conference, Bosc kobak főbb fajták augusztus közepétől egészen októberig teremnek.

A hagyományos tárolókban a körte 1-2 hónapig megfelelő körülmények között februártól márciusig tárolható. A léipari körte termelői nettó ára nem változott idén sem jelentős mértékben, kilogrammonként 50-60 forint között mozog. Az első osztályú étkezési körte nettó termelői ára 20-30 százalékkal magasabb a többéves átlagot tekintve, jelenleg 180-220 forint között mozog. Az árak emelkedése Apáti Ferenc szerint a fagykárral indokolható, amely Lengyelország, Hollandia, Belgium legnagyobb európai termelőket érintette, az Olaszországi nyári aszály is hozzájárult a jelentős veszteséghez. Az elmúlt években évi 500 és 2000 tonna között mozgott a magyar körteexport, a szomszédos országokba Szlovákiába és Romániába exportálunk főleg, a kivitel azonban az eddigiekhez képest sokkal kevesebb lesz. Az aszályos időjárás miatt a gyümölcsméret is kisebb, valamint a fagyok, jégverések minőségi veszteséget is okoztak. Az elmúlt években 1000-2500 tonna között mozgott az import, főleg Olaszországból, Lengyelországból érkezik a késő téli és tavaszi időszakban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.