Városlista
2022. május 20, péntek - Bernát, Felícia

Hírek

2011. Július 11. 22:23, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

Durvul a hangnem a csornai testületben

Durvul a hangnem a csornai testületben

Rendkívüli ülést tartott a csornai testület hétfőn este a kórház ágyszám átcsoportosításának újratárgyalásáról, mert a múlt héten a FIDESZ KDNP képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt.

A testületi ülésen újra nagyszámú hallgatóság jelent meg, akik fegyelmezetten, de nem minden reakció nélkül hallgatták végig a vitát.

Először a megye javaslatáról tárgyaltak a képviselők, hogy szüntesse meg teljesen az aktív ellátást az önkormányzat a Margit kórházban, és vegye át a téti pszichiátriát. A testület ezt nem támogatta, helyette más rehabilitációs tevékenység erősítését kezdeményezték pályázati forrásból az aktív ellátás fenntartása mellett.
A következő napirend bevezetőjében dr Turi György polgármester elismételte, hogy az önkormányzat érdekeit sértőnek tartja a testület FIDESZ KDNP többsége által június végén hozott határozatot, ami kilenccel csökkenti a Margit kórház szülészeti és sebészeti ágyszámait, és ezeket az ágyakat a belgyógyászat és neurológia javára csoportosítja át.
A vita indulatoktól és személyeskedéstől sem volt mentes. A FIDESZ KDNP képviselői védték az átcsoportosítást azzal az indokkal, hogy ha megszűnik a szülészet és a nőgyógyászat a Margit kórházban, akkor a belgyógyászaton annyival több ágy marad meg, amennyit most oda átcsoportosítanak. A Polgári Kör képviselői viszont úgy érveltek, hogy ne kezdje a szülészetet és a sebészetet a fenntartó önkormányzat önmaga sorvasztani, mert a végén olyan kicsi marad, hogy fenntarthatatlan lesz, és megszüntetik. Kibontakozott egy vita arról, hogy akarja-e valaki (kormány) megszüntetni a csornai kórházat, vagy annak sebészeti és szülészeti ellátását. Ezt a hozzászólók tagadták, de minden érvük arról szólt, hogy ha a kormány megszünteti ezeket az ellátásokat, akkor a kórház a jelenlegi struktúra fenntartása, vagy átalakítása mellett jár-e jobban. Az tehát kitűnt a vitából, hogy ezeknek az ellátásoknak a megszüntetése a kormány szándéka Csornán.
A polgármester a vita végén elmondta, hogy a jogszabályi kényszer a döntés meghozatalára megszűnt. Meg kellene várni az egészségügyi törvény őszi módosítását, és annak ismeretében kellene dönteni újra erről a kérdésről. Addig semmi nem kényszeríti az önkormányzatot ilyen döntésre. A másik érve az volt, hogy ha az önkormányzat nem egy alkufolyamatban dönt az átszervezésről, amikor „kérhet is valamit ellentételezésül”, akkor az csak önfeladás.
A vita hevében javasolta azt is, hogy oszlassa fel önmagát a testület, ezt a polgári kör képviselői támogatni fogják. A FIDESZ KDNP képviselői ezt a lehetőséget elutasították.
A szavazás során a sebészet és szülészet ágyszám csökkentését a hét öt arányban a FIDESZ KDNP képviselői és Balogh Csaba független képviselő újra támogatták, a Csornai Korona Polgári Egyesület képviselői pedig elutasították, így a polgármester által megtámadott határozat érvényben maradt.
Az ülés elején Kiss Ottó (FIDESZ KDNP) arra kérte a Városvédő Egyesület megjelent tagjait, hogy az ő frakciójuknak is adjanak a petíciójukhoz egy aláírásgyűjtő ívet, hogy aláírhassák. Az ívet megkapták, ám az ülés végén aláírások nélkül üresen adták vissza.
Utolsó napirendként elfogadták a Toldi utca felújításához szükséges plusz forrás biztosítását.
 

Címkék: csorna, kórház

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 19. 19:06, csütörtök | Helyi

Hárman meghaltak egy balesetben Kecskemétnél

Hárman meghaltak, ketten pedig súlyosan megsérültek abban a balesetben, amelyben két autó frontálisan összeütközött csütörtök délelőtt Kecskemétnél

2022. Május 19. 16:00, csütörtök | Helyi

A szemetet mindig a megfelelő helyre helyezzük el!

Kóny önkormányzatának felhívása, de nem csak Kónyra érvényes.

2022. Május 19. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

Szuperinfó Csorna-Kapuvár

2022. Május 19. 09:00, csütörtök | Helyi

Jubileumi logók díszítik a GYSEV mozdonyait és vasúti kocsijait

Alapítása 150. évfordulóját ünnepli idén a GYSEV Zrt.