Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Február 13. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Szuperinfó

Egészség - a valódi kincs

Egészség - a valódi kincs

Az egészség nem csak a betegség hiánya.

„Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.” /A. Schopenhauer /

Sokféle meghatározása létezik az egészségnek, sokan úgy gondolnak rá, mint a betegség hiányára, sokaknak a fizikai állapotuk minőségét jelenti, másoknak ennél komplexebb jelentéssel bír. Én is az utóbbi csoporthoz tartozom és azt gondolom, hogy az egészség egy testi-lelki-szellemi harmóniát, jól(l)étet jelent.
Testi szinten szervezetünk megfelelő működését értjük, vele foglalkozunk a legtöbbet: igyekszünk megfelelően étkezni, sportolni, ápoljuk, gondoskodunk a pihenéséről. Ezen kívül megpróbálunk kiigazodni a táplálék kiegészítők és vitaminok világában, mert azt is tudjuk, hogy nélkülözhetetlenné váltak az élelmiszeripar katasztrofális működésének köszönhetően.
Lelki szinten érzelmi stabilitásunkat értjük.
Miként tudjuk megélni szélsőséges érzelmeinket, mint boldogság -szomorúság, életkedv - depresszió? Miként tudjuk kezelni ilyen állapotainkban önmagunkat vagy a környezetünkben élőket, türelmesek, figyelmesek, higgadtak, kiegyensúlyozottak vagyunk-e? Megfelelően kommunikálunk-e egymással? A lelki egészség tehát egy alapvetően pozitív beállítottság önmagunkkal és társainkkal szemben, ami olyan kapcsolódási rendszert feltételez, amelyben szeretetteljes, kiegyensúlyozott, békés, boldog, harmonikus életet élhet mindenki.
Szellemi szinten az elme működését értjük, úgy, mint racionális gondolkodás, tanulás, követel-ményeknek való megfelelés, elvárások, döntéshozatal és persze a munka világa.
Ezt a hármasságot nem lehet szétválasztani. Nem lehet az egyik terület fontosabb, mint a másik, mert nem tudnak megfelelően működni, ha bármelyik kibillen az egyensúlyi állapotból. Hiába sportol valaki és tudatos a fizikai egészségmegőrzés területén, ha –csak hogy a legegyszerűbb példával éljek- folyamatos stressznek van kitéve a munkahelyén. Mivel ott továbbra is teljesíteni kell, a fizikai szint pedig jól karbantartott, hol fog először jelentkezni a probléma? Lélek szinten. Persze, ha ez tartós, fizikai és szellemi szintre is áttevődik a probléma, a kimerülés összes tünetével.
Tehát, ha e három pillér bármelyikét gyengíti meg valami, az az egész rendszerben változást indít el. Törekedjünk arra, hogy megtaláljuk a számunkra ideális állapotot, figyeljünk magunkra és szeretteinkre és ne szégyelljünk segítséget kérni, ha úgy érezzük, nem vagyunk harmóniában önmagunkkal.

Pergéné Puska Gabriella
Lélek-Fogadó, Csorna, Szt. István tér 13.

A Szuperinfó Magazin Életmód rovatának hirdetői:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei