Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Május 13. 08:04, péntek | Helyi
Forrás: saját

Egészség-életmód: Az idős korral együtt járó hallásvesztés tünetei és a hallókészülékek

Egészség-életmód: Az idős korral együtt járó hallásvesztés tünetei és a hallókészülékek

A Szuperinfó hétvégi száma Egészség-életmód melléklettel jelenik meg. Érdekes és aktuális témákat dolgoztunk fel hirdető partnereink segítségével, melyet itt az infoRábaköz.hu oldalán is megosztunk Önökkel.

Az idős korral együtt járó hallásvesztés tünetei és a hallókészülékek

Honnan vehetjük észre hogy idős korban hallás-vesztésünk alakult ki?
A népesség korcsoportokra való besorolása alapján az idős kor 65 éves korral kezdődik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy 65 éves kortól mindenkinek kötelezően nagyothallással kellene küzdeni. Az öregedési folyamat azonban jelentkezhet és a hallószerv öregedési folyamatának a következménye a presbyacusis, a hallás élességének gyengülése. Egyes formájában a magasabb frekvenciájú hangok meghallási képessége kezd romlani és ezzel együtt jár a zajban való rosszabb beszédértés. Másoknál alig mérhető a változás küszöb-audiometriaivizsgálattal, mégis nagyon rossz a beszédértésük. Gyakori kísérőjelenség a figyelem és a memóriazavar, a hangok irányának és helyének nehezebb megkülönböztetése.

Hogyan segíthet az audiológus?
A hallás rehabilitációjában dolgozóknak az a legfontosabb feladata, hogy a hallás javításával az idősebb korosztályt visszaintegrálják a társadalomba és ezzel megkönnyítsék nem csak az idősek, hanem a fiatalok és középgeneráció dolgát is. A hallás javításának eredményeképpen az idősek is hasznos tagjai maradnak a családnak és a társadalomnak, hiszen megszűnik az izoláltság érzése. A hallás javítása mindenekelőtt fontos azoknak, akik szemészeti problémáktól is szenvednek és emiatt korlátok közé van szorítva életük.

Milyen rizikófaktorai vannak a nagyothallásnak?
A természetes öregedési folyamat mellett sok egyéb egészségi állapot vagy betegség is fokozhatja az idősek hallásromlását. Ilyenek az érelmeszesedés, cukorbetegség és magas vérnyomás, stb. Lehet családi hajlam is a háttérben.

Milyen megoldás van a nagyothallásra?
Fontos tudni, hogy az időskori nagyothallás jelenleg nem javítható gyógyszerrel, vagy műtéttel. A hallókészülék azonban segít. Minél előbb, annál jobb!
Minél fiatalabbak vagyunk, annál könnyebben alkalmazkodunk az új dolgokhoz, annál könnyebben tanuljuk meg kezelni az új eszközöket. A modern, kellemes hangzású és különböző formájú hallókészülékek mindenki számára egyéni igény szerint beállíthatók, csak ki kell próbálni.

Forrás: hallokeszulek.hu - H-Ear Kft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból