Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Május 13. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: saját

Egészség-életmód: Mozgással a stressz ellen

Egészség-életmód: Mozgással a stressz ellen

A Szuperinfó hétvégi száma Egészség-életmód melléklettel jelenik meg. Érdekes és aktuális témákat dolgoztunk fel hirdető partnereink segítségével, melyet itt az infoRábaköz.hu oldalán is megosztunk Önökkel.

Mozgással a stressz ellen

Mindenki tisztában van vele, hogy a mozgás jót tesz a testnek, de az kevéssé köztudott, hogy a léleknek és az elmének is valóságos csodaszer.

Túl elfoglalt és feszült vagyok a mozgáshoz - mondjuk gyakran, mintegy kifogásképpen. Holott a feszültség és a stressz ellen éppen a mozgás a legjobb gyógyszer, legyen szó aerobikról vagy súlyzós edzésről – a stresszoldó hatás biztosított. Nem szükséges profi sportolónak lennünk, hogy elinduljunk a fizikai aktivitás útján, amelyben segíthet, ha látjuk az összefüggéseket.
Azon kívül, hogy a mozgás az egész testre pozitív hatással van, számos összefüggés bizonyítja a stresszcsökkentő hatását is.

• Endorfint pumpál
A fizikai aktivitás elősegíti azon agyi ingerületátvivőknek a termelődését, amelyek a jókedvért felelősek – ezek az endorfinok. Bár ezt a funkciót sokan összekapcsolják a futással, de számos más mozgásforma is eléri ezt a hatást, így akár az aerobik, akár a személyi edzés.

• A mozgás meditatív állapothoz vezet
Egy óra közepesen intenzív mozgás után – különösen, ha csoportosan végezzük – elfelejtjük a nap során felgyűlt problémákat és csak a testünk jelzéseire koncentrálunk. Ha a heti rutin részévé válik a testedzés, a levezetett feszültséggel együtt növekszik az energiaszintünk, nő az optimizmusunk, és sokkal könnyebben meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat és a tisztánlátásunkat.

• Javít a kedélyen
A rendszeres mozgás erősíti az önbizalmat, csökkenti a depresszió és a nyugtalanság tüneteit. Ezen felül elősegíti az alvást – amelyet a stressz és a hangulatzavarok megnehezítenek. Ezek a hatások együttesen csökkentik a feszültséget és azt az érzést erősítik bennünk, hogy uraljuk a testünket és ezzel együtt az életünket.

• Szakemberrel biztonságosabb és hatékonyabb
Számos olyan egészségi állapot van, amellyel ajánlatos szakemberhez fordulni, mielőtt életmódot váltanánk. Ilyen például a szív- és érrendszeri problémák, a mozgásszervi – vagy cukorbetegség, de akár a túlsúly vagy a légzőrendszeri gondok is. Ilyenkor egy-egy szakszerűtlenül felállított edzés és táplálkozási terv nem csak nem jelent hatékony megoldást a problémákra, de esetleg veszélyeztetheti is az egészségi állapotot.
Életkor szerint is elmondható, hogy ha valaki 40 éves kora körül szeretne az egészséges életmódra áttérni, fontos lenne tájékozódnia az általános állapotáról.
A megfelelő életmóddal nem csak az egészség őrizhető meg, de a betegségek gyógyulása is elősegíthető és rátalálhatunk egy remek stresszkezelő módszerre is.

(Forrás: webbeteg.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?