Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. November 23. 17:21, szerda | Helyi
Forrás: Tutti Élelmiszeripari Kft

Egészségesek-e az italporok? Van-e alapjuk a városi legendának?

Egészségesek-e az italporok? Van-e alapjuk a városi legendának?

A por nem ellenség!

Ha süteményeihez Ön is használ holland kakaóport, pudingport vagy gyermekének időnként instant kakaóporból készít reggeli italt, akkor jól tudja, hogy ezek a termékek biztonsággal fogyaszthatók és ésszerű keretek között beépíthetők az egészséges étrendbe. Az italporokkal szemben azonban máig nagy az ellenérzés, pedig a tea, limonádé vagy jegeskávé italpor ugyanolyan szigorú biztonsági körülmények között készül, és ugyanúgy illeszkedhet az étrendbe, mint az egyelőre gyakrabban használt késztermékek. Ráadásul a minőségre odafigyelő cégek fogyasztóbarát termékei természetes alapanyagokból készülnek; sem mesterséges színezék, sem tartósítószer vagy ízfokozó nincs bennük, felhasználásuk pedig gyors, kényelmes; sőt, környezetkímélőbb és olcsóbb is mint az előre kikevert, palackos kiszerelésben kapható italoké.

Ami por alapú vagy instant, az emberek hajlamosak úgy gondolni, hogy az eleve rossz, káros és egészségtelen. A hosszabb eltarthatóság, a gyors oldódás sokakat arra enged következtetni, hogy ezek az élelmiszerek biztos tele vannak vegyszerrel, tartósítóval, mesterséges színezékkel, ízfokozóval.

Az igazságról Prohászka Ottó vegyészmérnök, élelmiszeripari technológus szakmérnök, a Tutti Élelmiszeripari Kft. tulajdonos-ügyvezetője rántja le a leplet: - - A silány minőségű termékek igencsak lehúzzák a por alapú élelmiszerek, azon belül is az italporok elfogadottságát, kedveltségét – szögezte le a szakember. Az általánosítást tekintve a városi legenda igazságalapja pusztán azon gyártókra érvényes, akik az alacsony árat helyezik a minőségi alapanyagok és korszerű gyártási technológia elé. Ők azok, akik rossz minőségű és valóban káros íz-, színezék-, állagjavítókat használnak, olcsón árulják termékeiket és így ösztönöznek vásárlásra. Tudok olyan gyártóról, aki még a csomagolás előtt illataromát permetez az italpor tetejére, frissességet imitálva. Mindezek mások kárára, valóban negatív reklámot csinálnak a por alapú élelmiszereknek, köztük a jegeskávé és jegestea italporoknak vagy az instant kakaónak. A fogyasztók jelentős hányada sajnos nincs tisztában azzal, hogy vannak gyártók – közöttük mi is –, akik korszerű technológiával és minőségi alapanyagok használatával olyan portermékeket állítanak elő, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól (pl. nátrium-glutamáttól) is mentesek.

A piacon elérhető kínálatból a TUTTI italporok is a minőséget képviselik, teljes mértékben megfelelnek a mai kor igényeinek és ízlésbeli elvárásainak, mert:

- nem tartalmaznak több cukrot, mint az előre palackozott termékek,
- nem kell a boltból literszámra cipelni,
- az ár tekintetében is gazdaságosabbak, hiszen harmadannyiba kerülnek – köszönhetően például a gyártó fajlagosan alacsonyabb csomagolóanyag és logisztikai költségeinek,
- nem foglalnak nagy helyet, így kedvenc ízünket bármikor, bárhová könnyedén magunkkal vihetjük,
- környezetkímélőbbek, mert egységnyi késztermékre vetítve például jóval kevesebb csomagolóanyag felhasználásával készülnek.

Fontos tény az is, hogy a csomagolás felbontásáig a kész ital általában 1 évig áll el, míg az italpor dupla annyi ideig eltartható (tartósítószerek nélkül!). A portermékekhez egyébként technológiailag teljesen indokolatlan tartósítószert adni, mivel az alacsony víztartalom eleve lehetetlenné teszi a mikróbák elszaporodását. A folyékony termékek esetében viszont ennek nagy a veszélye, ezért is használnak gyakran különböző tartósítószereket.

A fenti példát kiegészítve a szakember megjegyezte: Ugyan az italporok esetében a jegestea fogyasztásához szükség van vízre, kanálra és pohárra is, de fontos tudnunk, hogy a kész terméknél a gyártók gyakorlatilag vizet és műanyagot szállítanak. Az elemzésben említett különbségeket érdemes mérlegelni vásárláskor, és nyugodt lélekkel elengedhetjük azt a sztereotípiát is, miszerint minden por alapú élelmiszer ellenség. A minőségi italporok mértékletes fogyasztása nem, hogy nem káros, de többek között környezetünk és pénztárcánk számára is kedvesebb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Rábaköz a kerek világ

Itthon vagy! Turisztikai kisfilm a Rábaközről.

2024. Május 06. 16:00, hétfő | Helyi

Fának csapódott és felborult egy autó Fertődön

A 18. héten történt.

2024. Május 06. 13:00, hétfő | Helyi

Néhány intercity vonat már kerékpárokat is szállít

Kerékpárosok, figyelem!

2024. Május 06. 09:00, hétfő | Helyi

Birdo - Az év madárfotósa pályázat

A madárfotósok kedvelt pályázata ismét várja a nevezéseket.