Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Február 23. 19:00, péntek | Életmód
Forrás: Érgondnok Szakrendelő

Egészséget adni nem tudunk, de segítünk, hogy megőrizze vagy visszaszerezze

Egészséget adni nem tudunk, de segítünk, hogy megőrizze vagy visszaszerezze

Mérni vagy méricskélni? Hogy, mit? A vérnyomást.

A címben idézett mondat egy egészségügyi vállalkozás mottója. Többek közt Dr Tschürtz Nándor és dr. Vályi Péter nevéhez is fűződik a 2000-es évek elején valaha volt Csornai Egészségügyi Prevenciós Program (CSEPP) elindítása. Mindketten a Csornai Margit Kórház orvosai voltak akkor. Ma is együtt dolgoznak, de már régóta Sopronban a Dr Tschürtz és párja által alapított Érgondnok magán szakrendelőben. Szívügyük a szűrés, a megelőzés, az egészségmegőrzés.

Az Érgondnok Szakrendelő Facebook oldalán Tschürtz doktor folyamatosan tesz közzé egészségtudatosságot, az egészségmegőrzés fontosságát hangsúlyozó posztokat. Szinte bármelyik posztját érdemes elolvasni (és megszívlelni!), de mivel ebben a cikkben úgysem lehet mindent közzétenni, kiemeltünk egyet. Ennek két célja van. Egyrészt hangsúlyozni a szív és érrendszeri megbetegedés megelőzésének és korai felismerésének fontosságát, másrészt felhívni a figyelmet a Facebook oldal folyamatosan bővülő tartalmaira. Érdemes rájuk odafigyelni, ezzel odafigyelünk magunkra is. Lássuk a kiválasztott posztot:

Mérni vagy méricskélni? Hogy, mit? A vérnyomást. Persze mérni, azaz korrekten, szisztematikusan meghatározni. Ha kezelt magasvérnyomásbeteg, vagy nagy az esélye, hogy azzá válik (pl. a szülei, testvérei közt már van magasvérnyomásbeteg), akkor heti 3-4 -5 alkalommal is indokolt, részben a reggeli órákban, részben késő délután, nyugalomban vérnyomást mérnie. Egy mérés semmire sem jó. Az adatok sora a kérdés. Számos panasz - a fejfájás, feszültség stb - eleve emeli a vérnyomását. Erre mondják sokan, hogy megérzik. A csudát! Egyszerűen panaszuk van, attól megy fel a vérnyomásuk! Nem ez a kérdés! A lényeg, hogy milyen átlagosan, hosszú távon. Azt meg rendszeres önellenőrzés nélkül aligha tudja meg. Gyermeteg ötletnek látszik, de érdemes az adatokról naplót vezetni. 4-6 hét adatait átnézve tisztul a kép. Ha nincs még ér vagy cukorbetegsége 110-135 és 70-85Hgmm közt megfelelő és 130 és 80Hgmm alatt meg biztosan jó!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.