Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Április 16. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Egy első és egy második helyet szereztek a csornai ifjú önkéntes tűzoltók

Egy első és egy második helyet szereztek a csornai ifjú önkéntes tűzoltók

A megye legjobbjai versenyeztek a területi katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen


2018. április 12. 16:22
Már több éves hagyománya van a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megrendezésének. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében április 12-én délelőtt vette kezdetét a megyei döntő, amit Győr belvárosában tartottak. A tét nem volt kicsi, hiszen az első helyezett csapatok, általános és középiskolai korosztályban az országos versenyen fognak indulni.
A rendezvényen Báner Attila tűzoltó ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte a csapatokat, akik már bizonyítottak a helyi versenyeken. A versenyzőket a kollégák tájékoztatták a verseny menetével kapcsolatban és egy térképet is kaptak a csapatok, hogy a különböző állomásokra – melyek szerte a városban voltak – el tudjanak jutni.

A megyei versenyre érkező, a helyi versenyeken elsőként végzett csapatok, összesen kilenc, négy fős csapat Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Győr környékéről érkezett. A helyi versenyeken már az elmúlt hetekben eldőlt, hogy általános iskolai, illetve középiskolai kategóriákban ők a legjobbak. Egy általános iskolai csapat - a Somogyi József Általános Iskola (Ásványráróról) - versenyen kívül indult, mivel a tavalyi évben az országos versenyt ők nyerték, így idén ők ott automatikusan részt vesznek.

Az általános és középiskolai csapatok elméleti és gyakorlati feladatok sorozatával találkoztak, összesen kilenc állomáson kellett változatos és érdekes, a tűzvédelemhez, a polgári védelemhez, az iparbiztonsághoz és a vízvédelemhez tartozó feladatokat megoldani a fiataloknak, minden helyszínen meghatározott idő állt a feladatok végrehajtására. A versenyző kilenc csapat különböző helyszínen kezdte meg a versenyt, a kapott térképen szerepelt az első állomás, ahol az első feladat várt rájuk, majd indulhattak a többi nyolc állomásra. A vízvédelmi feladatokat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi központjában, közvetlenül a Duna parton kellett végrehajtaniuk, térkép, helymeghatározási és viharjelzési ismereteikről a Dunakapu téren adtak számot. Elsősegély nyújtási ismereteikről a sérültek ellátásáról és osztályozásáról a győri Mentőállomáson kellett bizonyítaniuk, a térlátást segítő ügyességi versenyre, szimbólumok és a veszélyes anyagok felismerésére a Nemzeti Színház előterében került sor. Az iparbiztonsági activity a Bartók Béla Művelődési Házban zajlott, majd a Polgári Védelmi Múzeumban elméleti kérdésekkel egy teszt várta a fiatalokat. A katasztrófavédelmi igazgatóság udvarán tűzoltói feladatokat kaptak, így volt sugárszerelés, mentőkötél fűzés, majd INSARAG ismeretek és mentési feladatok következtek. A Radó-szigeten különböző ügyességi feladatok várták a fiatalokat, ahol szelektív hulladékgyűjtést és osztályozást is végeztek. Több helyszínen a közösségi szolgálatukat töltő diákok a versenyzők és az érdeklődő járókelők részére a tűzmegelőzési bizottság által készített szóróanyagot osztottak, melyből hasznos információkhoz juthatott mindenki a tüzek és a szén-monoxid mérgezés megelőzésével kapcsolatban.

A gyerekek a nap során bejárták Győr belvárosát az egyes állomások között, így nem csak szakmai ismereteik bővültek, hanem láthatták a város nevezetességeit, hídjait, épületeit. A csapatok felkészülten oldották meg a feladatokat, bizonyították felkészültségüket. A nap végén Báner Attila tűzoltó ezredes átadta a serlegeket és sportszereket a csapatoknak, akik mindannyian szépen teljesítettek a versenyszámokon.

Általános iskolai eredmények:

4. helyezett: Tóth Antal Általános Iskola Sopron

3. helyezett: Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola Dunakiliti

2. helyezett: Csorna ÖTE csapata

1. helyezett Győrszemere ÖTE csapata

A versenyen kívül indult Somogyi József Általános Iskola – Ásványráró csapata mai teljesítménye alapján is az abszolút első helyet szerezte.

Középiskolai eredmények:

4. Hunyadi Mátyás Szakközépiskola Mosonmagyaróvár csapata

3. Zsira középiskolai csapata

2. Tét ÖTE csapata

1. Csorna ÖTE csapata

Az RSOE (Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület) különdíját az adott állomás elméleti feladatait legjobban megoldó Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola Dunakiliti csapata, a középiskolások közül pedig a Zsirai Középiskolások Csapata kapta.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred különdíját pedig a legjobb „térképész” kapta, ő Vezdén Koppány a soproni Tóth Antal Általános iskolából.

Alsó képen a két csornai csapat az ÖTE Csorna Facebook oldaláról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.