Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2024. Szeptember 01. 19:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Agroinform

Egy év alatt 42 magyarországnyi erdő égett le a Földön

Egy év alatt 42 magyarországnyi erdő égett le a Földön

A klímaváltozás következményei a minden eddiginél nagyobb kiterjedésű, pusztító erdőtüzek.

Tavaly világszerte mintegy 3,9 millió négyzetkilométernyi terület égett le. A klímaváltozás miatt a helyzet további romlása várható.- írta az Euronews-ra hivatkozva az Agroinform.

A Kelet-Angliai Egyetem (UEA), az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központja (UKCEH), a Met Office és az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) által közzétett "State of Wildfires" jelentés a szélsőséges tűzvészeket vizsgálta.

A jelentés vezető szerzője, Dr. Matthew Jones, az Egyesült Arab Emírségekben működő Tyndall Éghajlatváltozási Kutatóközpont munkatársa szerint az erdőtüzek az éghajlat felmelegedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak és mind a társadalom, mind a környezet szenved a következményektől.

A tavalyi tűzszezonban világszerte mintegy 3,9 millió négyzetkilométernyi terület égett le. A kanadai tüzek 2023-ban több mint 230 ezer fő evakuálásához vezettek, nyolc tűzoltó életét vesztette.

Dél-Amerikában is szokatlanul sok tűzvész pusztított a 2023-24-es szezonban, különösen a kontinens északi részein. A chilei, hawaii és görögországi erdőtüzek szintén gyorsan terjedtek és intenzíven égtek. Chilében 131, Hawaiin 100, Görögországban pedig 19 ember vesztette életét.

Gyakorlatilag biztos, hogy a 2023-as kanadai és amazóniai erdőtüzek során az éghajlatváltozás miatt voltak nagyobbak a tüzek – mondta Dr. Chantelle Burton, a Met Office vezető éghajlatkutatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 08:57, szombat | Külföld

Számos halálos áldozatot követelt, áradásokat okozott, nagy területen áramkimaradással Helene-hurrikán

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma, a vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okozva halad keresztül több államon pénteken.

2024. Szeptember 27. 07:44, péntek | Külföld

Az amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

2024. Szeptember 27. 07:38, péntek | Külföld

Az idei hurrikánszezon legerősebb vihara közelít Florida partjaihoz életveszélyes áradásokkal

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot.

2024. Szeptember 26. 08:03, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné

Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné őt vagy Fehéroroszországot