Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Február 18. 13:41, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Egy gyermek gázolás tapasztalatai

Egy gyermek gázolás tapasztalatai

Baleset megelőzési tanácsok gyalogosoknak.

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt 2015. február 17-én 16óra 30 perckor Újkér belterületén.A rendelkezésre álló adatok alapján egy 14 éves helyi lány abuszmegállóban álló iskolabuszról leszállt, majd a járműtakarásából, körültekintés nélkül akart az úton átkelni és egyszemélygépkocsi elé lépett. A gépkocsivezető fékezett, azonban afiatalkorút elütötte.A balesetben a gyalogos nyolc napon túl gyógyuló sérüléseketszenvedett.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a balesetek megelőzéseérdekében az alábbi hasznos tanácsokat foglalta össze:
A gyalogosok annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési balesetsérültjeivé, áldozatává, rendkívül sokat tehetnek.
- Az első és legfontosabb, hogy legyen tisztában a gyalogosok közútiközlekedésére vonatkozó KRESZ szabályokkal és tartsa is meg azokat!
- Legyen mindig kiszámítható! Soha ne tegyen hirtelen mozdulatokat(irányváltást stb.), amennyiben közút közvetlen közelében gyalogol.
- A gyalogosnak a járdán kell közlekednie! Ha járda nincs kiépítve,akkor haladjon a leállósávon, útpadkán, vagy kerékpársávon!
- Ha más lehetőség hiányában az úttesten gyalogol, akkor van alegnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szembenközlekedik (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területenbelül pedig ajánlott). Ebben az esetben Ön is jobban látja azesetleges veszélyt, s el tudja hárítani azt!
- Az előző szabály alól kivétel, ha az úttesten kerékpárt, vagysegédmotoros kerékpárt tol, illetve kerekes székkel közlekedik, mertezekben az esetben az út jobb szélén, a menetiránynak megfelelően kellhaladnia.
- Csak ott kelljen át az úttesten, ahol arra a jogszabály (KRESZ)lehetőséget teremt! Legbiztonságosabb, ha a kijelöltgyalogos-átkelőhelyen, a forgalomirányító fényjelző készülék zöldjelzésére halad át. Ha gyalogos-átkelőhely nincs a közelben, akkorlakott területen belüli főútvonalon a járda meghosszabbított vonalábankelljen át az útkereszteződésben!
- Alapvető fontosságú, hogy mindig az úttest tengelyére merőlegesenhaladjon át, hiszen ekkor tölti el a legkevesebb időt a veszélyeszónában!
- Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbsége, csak akkorlépjen az úttestre, ha meggyőződött arról, hogy áthaladásával ajárműforgalmat nem zavarja! Különösen nagy figyelmet fordítson azátkelésére akkor, ha több sávos úton halad át. Hasonlóan járjon el azolyan utak esetében, ahol az átlagosnál magasabb a járművek haladásisebessége.
- Legyen mindig óvatos! Saját élete, testi épsége és egészségeérdekében soha ne számoljon azzal, hogy a járművezetők mindenesetben észlelik Önt! Számos baleset oka a gondatlan járművezetőimagatartás, a figyelmetlen vezetés. Sokat segíthet a szemkontaktuslétesítése a jármű vezetőjével.
- Tegyen meg mindent a saját észlelhetősége érdekében! A sötét tónusúruházat helyett keresse a feltűnőbb, a közlekedési környezetbőlkiemelkedő színeket! Lakott területen kívül, éjszaka, vagy rossz látásiviszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez azeszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyokmellett stb.) is életmentő lehet. Használja!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.