Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2016. Január 09. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek a Sínai-félszigeten

Egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek a Sínai-félszigeten

Vége felé jár a Sínai-félsziget északi részén zajló terrorellenes hadjárat az egyiptomi hadsereg szóvivőjének pénteki közleménye szerint; egy hét alatt több mint 230 fegyveressel végeztek.

Mohamed Szamír fogalmazása szerint a fegyveres erők "folytatták" az átfogó hadjárat "lezárását". A dandártábornok pénteken 14 "terrorista elem megsemmisítéséről" számolt be. A szóvivő naponta leadott jelentéseiben eddig nem esett szó arról, hogy a kormánycsapatok bármifajta veszteséget elszenvedtek volna.

Az al-Vafd című napilapnak előző nap nyilatkozó biztonsági források 218 megölt "takfíri" - a muzulmánokat hitehagyottá és a vérontások legitim célpontjává nyilvánító szélsőséges - "likvidálásáról" számoltak be.

Az Iszlám Állam egyiptomi ága, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) fellegvárának számító térség "megtisztítását" célzó, múlt hétvégén kezdődött legújabb katonai akció során elfogták továbbá a milícia 102 tagját, akik a források szerint a kietlen dombvidék sivatagi ösvényein és a városok lakosai közé vegyülve rejtőzködtek.

Az újságnak nyilatkozó szakértők a terrorszervezet "végének kezdeteként" írták le a fejleményeket.

A hadseregszóvivő szerint a Gázai övezettel szomszédos, főleg beduinok és palesztinok lakta régióban a kormánycsapatokat harci helikopterek fedezték, a katonaság által végrehajtott rajtaütéseket kommandós osztagok, gyorsreagálású alakulatok és a rendőrség terrorellenes egységei támogatták.

Az IÁ helyi milíciája az állandó katonai jelenlét és számos terrorellenes hadművelet ellenére rendszeresen hajt végre támadásokat a fegyveres erők tagjai ellen. A jelenleg zajló terrorellenes hadjáratot a Vértanú Joga 2 néven indították, amelynek első, szeptemberi szakasza során félezer szélsőségest öltek meg.

A független sajtót nem engedik a környékre, így az ott folyó harcokról szóló értesülések, számadatok gyakorlatilag egyetlen forrása maga a hadsereg.

Címkék: isis, terror, terrorista

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 19:00, csütörtök | Külföld

Idén is észak- és nyugat-európai országok vezetik a világ legboldogabb országainak listáját

Magyarország Salvador mögöt az 51.