Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Június 16. 10:03, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Egy kolumbiai drogmaffia ügy folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán

Egy kolumbiai drogmaffia ügy folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán

Tizennyolc vádlottnál megváltoztatott egy kolumbiai drogmaffia pénzmosási ügyében hozott elsőfokú ítéletet szerdai döntésével a Fővárosi Ítélőtábla.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla nem látott lehetőséget az első fokon elítélt vádlottak felmentésére, ugyanakkor a felmentett vádlottak bűnösségének kimondására sem. Az ellentétes irányú védelmi és ügyészi fellebbezéseket nem találták megalapozottnak, a bűnösség kérdésében a törvényszék álláspontját osztották, és részben eltérően minősítették a bűncselekményeket.

Az ítélőtábla döntése két vádlott büntetését enyhítette, négy vádlott büntetését súlyosította, a többi vádlott büntetését azonban nem érintette - tették hozzá.

Jelezték: az elsőfokú ítélet 2021 áprilisi kihirdetésekor ismeretlen helyen tartózkodó másodrendű, magyar vádlottat Egyiptomban elfogták, de az egyiptomi hatóságok visszavonták a kiadatását, ezért az ítélőtábla a vele szemben folyó büntetőeljárást annak elkülönítése mellett felfüggesztette. A másodfokú ítélet a többi fellebbezéssel érintettnél szerdán jogerőre emelkedett - írták.

A Fővárosi Törvényszék tavalyi elsőfokú ítéletével 33 vádlott közül 16-ot bűnszervezetben, folytatólagosan, társtettesként elkövetett pénzmosás, folytatólagosan elkövetett orgazdaság, valamint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt 2 és 9 év közötti, különböző mértékű és végrehajtási fokozatú letöltendő szabadságvesztésre ítélt, többen enyhébb büntetést kaptak, és öt embert felmentettek.

A tényállás szerint a vádlottak bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy kolumbiai kábítószer-kereskedelemből származó, nagy összegű euró és dollár készpénzt Hollandiából és Spanyolországból személygépjárműbe rejtve Magyarországra szállítsanak. A pénzt később Magyarországban és Szlovákiában nyitott bankszámlákról kínai cégek számláira utalták.

Részben ugyanezek a vádlottak szerb és ukrán csempészett cigaretta szállítását szervezték Magyarországról Szlovéniába, Franciaországba és Angliába rejtekhelyes autóval, kisbusszal, valamint teherautók pótkocsijának hátfalába rejtve.

Címkék: bíróság, Kolumbia, maffia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.