Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2022. Június 16. 10:03, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Egy kolumbiai drogmaffia ügy folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán

Egy kolumbiai drogmaffia ügy folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán

Tizennyolc vádlottnál megváltoztatott egy kolumbiai drogmaffia pénzmosási ügyében hozott elsőfokú ítéletet szerdai döntésével a Fővárosi Ítélőtábla.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla nem látott lehetőséget az első fokon elítélt vádlottak felmentésére, ugyanakkor a felmentett vádlottak bűnösségének kimondására sem. Az ellentétes irányú védelmi és ügyészi fellebbezéseket nem találták megalapozottnak, a bűnösség kérdésében a törvényszék álláspontját osztották, és részben eltérően minősítették a bűncselekményeket.

Az ítélőtábla döntése két vádlott büntetését enyhítette, négy vádlott büntetését súlyosította, a többi vádlott büntetését azonban nem érintette - tették hozzá.

Jelezték: az elsőfokú ítélet 2021 áprilisi kihirdetésekor ismeretlen helyen tartózkodó másodrendű, magyar vádlottat Egyiptomban elfogták, de az egyiptomi hatóságok visszavonták a kiadatását, ezért az ítélőtábla a vele szemben folyó büntetőeljárást annak elkülönítése mellett felfüggesztette. A másodfokú ítélet a többi fellebbezéssel érintettnél szerdán jogerőre emelkedett - írták.

A Fővárosi Törvényszék tavalyi elsőfokú ítéletével 33 vádlott közül 16-ot bűnszervezetben, folytatólagosan, társtettesként elkövetett pénzmosás, folytatólagosan elkövetett orgazdaság, valamint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt 2 és 9 év közötti, különböző mértékű és végrehajtási fokozatú letöltendő szabadságvesztésre ítélt, többen enyhébb büntetést kaptak, és öt embert felmentettek.

A tényállás szerint a vádlottak bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy kolumbiai kábítószer-kereskedelemből származó, nagy összegű euró és dollár készpénzt Hollandiából és Spanyolországból személygépjárműbe rejtve Magyarországra szállítsanak. A pénzt később Magyarországban és Szlovákiában nyitott bankszámlákról kínai cégek számláira utalták.

Részben ugyanezek a vádlottak szerb és ukrán csempészett cigaretta szállítását szervezték Magyarországról Szlovéniába, Franciaországba és Angliába rejtekhelyes autóval, kisbusszal, valamint teherautók pótkocsijának hátfalába rejtve.

Címkék: bíróság, Kolumbia, maffia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Giorgia Meloni: támogatjuk Magyarország uniós elnökségi programját

Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés jelentette kihívást, a versenyképesség növelését, az európai védelem erősítését

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: a paksi bővítés teljes és általános mentességet kapott a szankciós intézkedések alól

Sikerült megvédeni a magyar nemzeti érdekeket az Európai Unió újabb orosz szankciós csomagjával szemben is, a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól, így a beruházás felgyorsítható

2024. Június 24. 12:28, hétfő | Belföld

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek