Városlista
2023. június 5, hétfő - Fatime

Hírek

2021. Július 09. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Egy mórichidai sofőr elütött egy kerépárost Győrben

Egy mórichidai sofőr elütött egy kerépárost Győrben

2 órán belül két biciklis is megsérült, mivel számukra a járművezetők nem adták meg a kötelező elsőbbséget.

Győrben, a Reptéri úton, a Martin utca felől a Hűtőház irányába tehergépkocsival közlekedett egy 43 éves győri férfi 2021. július 7-én 8 óra 24 perckor. Haladása során egy üzemi területre akart balra kanyarodni, azonban nem biztosított elsőbbséget a vele szemből érkező, és a Martin utca felé közlekedő kerékpárnak, amelynek során a biciklist elütötte. A balesetben a 42 éves kerékpáros megsérült, őt a mentők kórházba vitték.

Ugyanezen a napon 6 óra 25 perckor egy 37 éves mórichidai férfi közlekedett személygépkocsival Győr-Ménfőcsanakon a Győri úton, a Tüzép utca felől a Hegyalja út irányába. Haladása során egy útkereszteződéshez érve – jobbra történő kanyarodása során – nem biztosított elsőbbséget a vele párhuzamosan közlekedő és egyenesen tovább haladni szándékozó 58 éves kerékpárosnak, és összeütköztek. Ebben a balesetben is megsérült a kerékpárral közlekedő hölgy, őt a mentők szintén kórházba vitték.

Az esetek körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

Az egy nyomon haladó járműveket érintő személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek elkerülése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

A kerékpárosok tekintetében:

Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre!
Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.
Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen - a KRESZ utasításának megfelelően - a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs!
Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.
A motorkerékpárral közlekedők számára az alábbi tanácsokat ajánljuk:

Közlekedjen fokozott figyelemmel! Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben kikerülési manővert is végre kell hajtani.
A helyes követési távolság megválasztása igen fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalra kell koncentrálni.
Használjon megfelelő védőfelszerelést! A motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkentik.
Csak felkészülten, felkészített motorral induljon útnak! A motorkerékpárok közlekedésben történő részvételének is alapfeltétele a műszakilag kifogástalan állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra.
A gépjárművezetők figyelmét felhívjuk, hogy közlekedésük során kiemelt figyelemmel legyenek a motorral, kerékpárral közlekedőkre! Legyenek türelmesek, toleránsak, az „Állj! Elsőbbségadás kötelező jelzőtábla szabályait a kétkerekűvel közlekedők esetében is minden esetben tartsák be!

…hogy mindenki hazaérjen!

Címkék: baleset, kerékpár

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 17:00, hétfő | Helyi

Rábatamásiban kedd délelőtt szünetel az ivóvízellátás

Vezetkékjavítást végeznek.

2023. Június 05. 16:00, hétfő | Helyi

Baleset balesetet követett a múlt héten

A 22. héten történt

2023. Június 05. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2023. Június 05. 09:00, hétfő | Helyi

Véradás a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.