Városlista
2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2022. Január 22. 11:37, szombat | Helyi
Forrás: Ingatlannet

Egyes településeken olcsóbbak, máshol drágábbak lettek a házak a Rábaközben

Egyes településeken olcsóbbak, máshol drágábbak lettek a házak a Rábaközben

Rábaközi ingatlanpiaci körkép

A Rábaköz településein nem egyformán alakultak az ingatlanárak az elmúlt egy évben. Voltak olyan települések, ahol a 12 hónap alatt magasabbak lettek az árak és voltak olyanok is, ahol örülhettek a vásárlók az áresésnek. Az ingatlannet.hu mutatja be, hogy az egyes településeken milyen irányt vettek az ingatlanárak.

Települések, ahol drágultak a házak

Három településen emelkedtek a családi házak kínálati átlagárai az elmúlt egy év távlatában:
- Csorna (+16%)
- Kapuvár (+23%)
- Fertőszentmiklós (+24%)

Átlag 20% körüli volt tehát a négyzetméter árak drágulásának mértéke mindhárom településen. A kezdeti és a végpontok azonban nem ugyanazok. Csornán 190 ezer Ft/m2-ről 220 ezer Ft/m2-re, Kapuváron 260 ezer Ft/m2-ről 320 ezer Ft/m2-re, Fertőszentmiklóson pedig 250 ezer Ft/m2-ről 310 ezer Ft/m2-re nőttek a házak átlagos kínálati árai.

Csorna és Fertőszentmiklós esetében 2022-ben jó eséllyel tovább folytatódhat a mérsékelt áremelkedés, mely esetleg stagnálásba csaphat át. Kapuváron a házak átlagárai azonban már a tavalyi év utolsó negyedévében csökkenésnek indultak, így könnyen lehet, hogy itt az áremelkedés még egy ideig várattat magára.

Települések, ahol olcsóbbak lettek a házak

Két településen csökkentek a családi házak kínálati átlagárai az elmúlt egy év távlatában:
- Beled (-18%)
- Fertőd (-20%)

Tehát mindkét településen átlagosan 20% volt az áresés mértéke a családi házak tekintetében. Beleden 130 ezer Ft/m2-ről 110 ezer Ft/m2-re, Fertődön pedig 290 ezer Ft/m2-ről 240 ezer Ft/m2-re csökkentek a házak átlagos kínálati árai.

Bár Beleden és Fertődön a tavalyi év végén még inkább lefelé tartottak a görbék, meglehet, hogy idén már ezeken a településeken is a rég nem látott dráguló tendencia lesz a jellemző. A koronavírus ugyanis már egyre kevésbé hat az ingatlanárakra, a vidéki települések iránti kereslet viszont még mindig élénknek mondható.

Ezért is esélyesebb az áremelkedés az áreséssel szemben 2022-ben

Alacsonyabb árakkal már kevésbé találkozhatunk majd Magyarország 2021-es ingatlanpiacán, áremelkedésnek viszont annál inkább tanúi lehetünk. Ennek egyik oka, hogy az építőipari anyagárak jelentős emelkedésen mentek keresztül nemcsak tavaly, de még idén januárban is. Az állami támogatások pedig a kereslet élénkülését és ezzel együtt az ingatlanárak emelkedését serkenthetik. Azonban nem olyan nagy mértékben drágítják meg az árakat ezek az események, mint amilyen mértékű drágulást láthattunk 2014 és 2019 között. Összességében inkább csak egy-egy lépést mehetnek előre a piac kínálati árai az idei évben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 28. 16:00, szerda | Helyi

Bemutatták a Szili Zárdamúzeumról szóló új könyvet

Mind a kiadvány, mind a rendezvény jól illeszkedik abba a sorba, amely a szili születésű Beősze Antal csornai gyűjteményszervezésével indult.

2022. Szeptember 28. 13:00, szerda | Helyi

A rendőrség keresi ezt az eltűnt fiút

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a fiatal megtalálásához.

2022. Szeptember 28. 09:00, szerda | Helyi

Papírt gyűjtenek a csornai Széchenyi iskola tanulói pénteken

A felesleges papírhulladékot tegyék ki a házuk elé.

2022. Szeptember 27. 16:00, kedd | Helyi

Négy ismeretlen károkozót keresnek a rendőrök

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.