Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 19. 07:03, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyetértés a dugódíj ügyében

Egyetértés a dugódíj ügyében

Nincs vita kerületek és a főváros között a dugódíj miatt a fővárosi utak felosztásában - közölte a főpolgármester.

Tarlós István szerint várhatóan az utak tizede marad a főváros kezelésében – hangzott el az Inforádió műsorában.

A jövő héten folytatódnak az egyeztetések a fővárosi utak felosztásáról - mondta el az InfoRádiónak a főpolgármester. Tarlós István kiemelte, hogy már megvannak a tervek, és várhatóan az utak tizede marad a főváros kezelésében.

'Ezt miniszteri rendelet fogja szabályozni, a végső listáról a jövő héten egyeztetek Pintér Sándor belügyminiszterrel és Rogán Antallal, valamint a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének egyik elnökségi tagjával' - tette hozzá.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy milyen szempontok alapján osztják el az utakat a főváros és a kerületek között: a főutak, a legfontosabb terek, a csomópontok, ahol metróállomások vannak és érintettek a tömegközlekedésben, a főváros kezelésében maradnak. A mellékutak jelentős részére a Városháza nem tart igényt. A főpolgármester szerint 5-700 út maradhat a fővárosnál a mintegy hat ezerből.

Tarlós István cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint vita lenne a Városháza és a kerületek között. A főpolgármester szerint nincs összefüggés a fővárosi utak idei felosztása és a jövőre esedékes dugódíjból befolyó összeg között.

'A kormány és a főváros között aláírt megállapodásban benne van, hogy a dugódíj a fővárost illeti, és teljes egészében a BKV-ra kell fordítani, Rogán Antallal ezt meg is beszéltük, hogy semmilyen háborúra nem lehet számítani' - mondta Tarlós István.

Rogán Antal a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a konszenzus érdekében nem lesz presztízsharc a Városházával. A belvárosi polgármester - aki a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnökségi tagja is - közölte: a dugódíjhoz a kerületeknek semmi közük, azt csak a főváros szedheti be az általa kijelölt területen.

A dugódíjat legkorábban jövő nyáron vezethetik be. Tarlós István főpolgármester az első csonka évben kilenc milliárd forint bevételre számít, de az összeg reményei szerint később húszmilliárdra emelkedhet.

Az önkormányzati törvény értelmében kell idén újra osztani a budapesti közutakat, amelyeknek negyede van a fővárosi önkormányzat kezelésé

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére