Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: orientpress

Egyiptom a polgárháború szélén

Egyiptom a polgárháború szélén

Ha eddig puskaporos hordó volt Egyiptom, akkor nemsokára robbanás közeli állapotba kerülhet. Az ideiglenes vezetés és katonai felügyelet alatt álló ország egyik bírósága ugyanis úgy döntött, hogy három héten belül bíróság elé állítják Egyiptomban a Muzulmán Testvériség vezetőit azoknak a gyilkosságoknak a felbujtóiként, amelyek a Mohamed Murszi elnök megdöntését megelőző napok tüntetésein történtek.

A felsorolt bűnlajstromokban civilek kínzása és vallatása is szerepel. Nemzetközi szakértők szerint ezek a lépések arról tanúskodnak, hogy miközben külföldi megbízottak azon igyekeznek, hogy közvetítsenek az egyiptomi válság megoldásában, a hadsereg által támogatott átmeneti kormány folytatni akarja a Murszi mögött álló iszlamista mozgalommal való leszámolást. A volt elnököt például egy titkos helyszínen tartja fogva a hadsereg.

Murszi hatalomból való eltávolítása óta mintegy kétszázan haltak meg Egyiptomban a különféle utcai összecsapásokban, és ezrek sebesültek meg. Nem túlzás azt állítani, hogy a polgárháborús veszély mellett az ország a gazdasági csőd szélére sodródott. Az arab országok több milliárd dolláros pénzügyi segítsége nélkül év végére Egyiptom fizetésképtelenné vált volna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).