Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2012. Május 22. 07:09, kedd | Külföld
Forrás: mno / MTI

Egyiptom iszlamista demokráciát akar

Egyiptom iszlamista demokráciát akar

Tavaly ilyenkor az egyiptomiak az utcákon tüntettek az akkori elnök, Hosni Mubarak ellen.

A ma már Arab Tavaszként emlegetett esemény után egy évvel az ország lakosainak több mint fele optimista a nép jövőjét illetően, 67 százalékuk pedig a demokráciát tartja a legjobb kormányzati formának.

A Pew Research Center ezer egyiptomi felnőtt körében végzett kutatásából kiderül többek között az is, hogy az észak-afrikai ország lakóinak többsége szeretné, ha az iszlám jelentős szerepet játszana társadalmukban, és a Korán határozná meg az ország jogrendszerét. Tízből hét egyiptomi szimpatizál a Muszlim Testvériség szervezettel. Ezzel együtt egyre növekszik azoknak a száma, akik fenntartásokkal tekintenek az iszlám politikai térnyerésére – olvasható a Sociomater.hu oldalán.

Az egyiptomiak arra kérdésre, hogy hogyan kellene beépíteni az iszlámot a jogrendszerbe, Szaúd-Arábiát jelölték meg követendő példaként Törökországgal szemben. Ennek ellenére a legtöbben támogatják azokat a demokratikus jogokat és intézményeket, amelyek nem léteznek Szaúd-Arábiában, mint a szólás- és sajtószabadság vagy a nők egyenjogúsága.

Az egyiptomiak kétharmada preferálja a demokráciát, viszont közel egyötödük gondolja úgy, hogy különleges körülmények között elfogadható akár nem demokratikus vezetés is. Tízből hatan úgy vélik, hogy a demokráciában rejlik a megoldás az ország jelenlegi helyzetére, míg a megkérdezettek egyharmada jobbnak tartana egy erőskezű vezetőt. 81 százalék szerint a gazdasági helyzetnek kell prioritást élveznie a megoldásra váró problémák közül. A jelenlegi gazdasági körülményeket csupán az egyiptomiak ötöde tartja jónak. A kérdésre, miszerint várható-e fellendülés az elkövetkezendő egy évben, a lakosok fele igennel felelt. 20 százalék pesszimistán néz a jövőbe, közel egyharmaduk pedig változatlan állapotokat vár egy év múlva is.

Az Egyesült Államok megítélése rendkívül negatív a megkérdezettek körében. A 2010-ben mért 20 százalékhoz képest 2011-ben 19 százalék mondta azt, szimpatizál az USA-val, viszont a többség szerint az amerikaiak nincsenek befolyással Egyiptom jelenlegi helyzetére. Bár az USA az elmúlt hónapokban dollármilliárdokat költött az afrikai ország megsegítésére, a támogatottak 60 százaléka úgy véli, az amerikai segély többet ártott, mint használt. A Barack Obamáról való általános vélemény is hátrányára változott: míg hivatalba lépésekor az egyiptomiak közel fele támogatta az elnököt, napjainkban csupán 29 százalék viseltetik bizalommal irányába – idézi a felmérés eredményeit hírlevelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Frontex: Egy hét alatt több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az unió területére

A múlt héten több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az Európai Unió területére, 20 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

2022. Október 05. 13:39, szerda | Külföld

Cseh nagykövet: megállapodás született a nyolcadik szankciós csomagról

Az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról.

2022. Október 05. 13:35, szerda | Külföld

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázárak felső határának megszabásáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását

2022. Október 05. 13:32, szerda | Külföld

Brit katonai hírszerzés: az ukrán tüzérség az orosz hadsereg kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri

Az ukrán támadó hadműveletek az északkeleti és a déli frontokon is eredményesen folytatódnak, és az ukrán tüzérség már az orosz hadsereg egyik kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri.