Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2023. Október 28. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Vasárnap hajnalban visszaállítjuk az órákat

Vasárnap hajnalban visszaállítjuk az órákat

Kezdődik a téli időszámítás.

Kezdetben csupán azért javasolták a nyári-téli időszámítást, mert a napfényes órák nyáron magasabb számát kihasználva, a mesterséges világítás mellőzésével energiát lehetett vele megtakarítani.

A nyári időszámítás 20. század elején történt első bevezetése óta folyamatos vita zajlik annak vélt és valós előnyeiről és hátrányairól, illetve arról, az előnyök ellensúlyozzák-e a hátrányokat.

Az alkalmazása mellett érvelők szerint használata az energiamegtakarításon túl más előnnyel is jár. Az egy órával későbbre tolódó napnyugta előny azoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny (például az építőiparban), hogy tovább végezhető értékteremtő munka mesterséges világítás használata nélkül a szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Ellenzői szerint az elérhető energiamegtakarítás elhanyagolható mértékű és nem ellensúlyozza az évi kétszeri óraállítás adminisztratív és egyéb költségeit. Az emberi egészségre pedig a biológiai óra és az alvási ciklusok megzavarásával károsan hat, sok ember nehezen alkalmazkodik az átálláskor, de hosszan tartó hatása is jelentkezhet egyeseknél.

Az Európai Bizottság 2018. szeptember 12-én elfogadott javaslata szerint az óraátállítás 2019-ben megszűnt volna. Az eredeti elképzelés szerint a tagállamoknak 2019 elejéig kellett volna jelezni, melyik időzónába szeretnének tartozni, de ez a határidő szűkösnek bizonyult. 2019 márciusában 2021-re tették át a döntés évét, addig kellett volna a tagállamoknak eldönteniük, hogy melyik időzóna lenne számukra az előnyösebb vagy elfogadottabb. A Covid19-pandémia illetve az Ukrajna elleni 2022-es orosz invázió miatt a tagállamok nem foglalkoztak ezzel, és egyelőre nem lehet tudni, mikor kerül újra napirendre az ügy.

Így most is, mint a korábbi években, október utolsó hétvégéjén vasárnap hajnali háromkor kettő órára állítjuk vissza az órákat, így az éjszakánk egy órával hosszabb lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 20:05, szerda | Helyi

Megdöbbentő fordulat a kapuvári kettős gyilkosság ügyében

Egy nő és egy kisgyermek vesztette életét.

2024. Május 15. 16:00, szerda | Helyi

Állásajánlat Csornán

Jelentkezzen!

2024. Május 15. 15:46, szerda | Helyi

Kettős gyilkosság Kapuváron

Anya és kislánya az áldozat.

2024. Május 15. 13:00, szerda | Helyi

Felújították a döri Katalin Otthon Időskorúak Gondozóházának villamos rendszerét

6,5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásból