Városlista
2022. május 29, vasárnap - Magdolna

Hírek

2011. November 25. 14:23, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

El-Baradei csatlakozott a Tahrír téri tízezrekhez

El-Baradei csatlakozott a Tahrír téri tízezrekhez

Csatlakozott a kairói Tahrír téren tüntető több tízezres tömeghez Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egykori vezetője, akinek elnöki ambíciói vannak.

Washington sürgeti, hogy az egyiptomi katonai tanács mielőbb engedjen utat a civil irányításnak.

Csatlakozott pénteken a kairói Tahrír téren tüntető és a katonai kormány távozását követelő több tízezres tömeghez Mohamed el-Baradei. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egykori vezetője elnöki ambíciókat dédelget. Mazhár Sahin, az egyik Tahrír téri mecset imámja a pénteki ima alkalmával mondott beszédében azt hangoztatta, hogy azonnal át kell adni az ország vezetését egy demokratikus felhatalmazást élvező kormánynak.

Közben Washington sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt napokban zajlott kairói megmozdulások halálos áldozatokat követeltek, és sürgette az egyiptomi katonai tanácsot, hogy mielőbb engedjen utat a civil irányításnak. „Amint lehet, teljesen át kell adni a hatalmat egy polgári kormánynak az egyiptomi nép törvényes követelésének megfelelően” – jelentette ki Jay Carney fehér házi szóvivő.

Mint ismert, több napja folytatódtak a tüntetések Kairóban a katonai vezetés távozását követelve. Ismert: az egyiptomi kormány a hét végén testületileg benyújtotta lemondását.

Női újságírók küldését nem javasolják

Nem javasolja női újságírók küldését Egyiptomba a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet, miután több külföldi médium női munkatársát érte szexuális támadás. A pénteken kiadott közlemény apropóját az adta, hogy a France3 francia közszolgálati televízió riportere, Caroline Sinz, a csütörtök esti híradóban sugárzott riportja végén közölte, hogy aznap Kairóban civil ruhás férfiak megverték, majd szexuálisan bántalmazták.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 16:06, szombat | Külföld

Az idén először egymillió alatt a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában

Az idén először egymillió alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett legfrissebb becslése szerint.

2022. Május 28. 09:02, szombat | Külföld

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

Először térképezték fel a Vezúv Kr.u. 79-es pusztító kitörése miatt meghalt pompeji áldozat teljes örökletes genetikai információját.

2022. Május 27. 17:03, péntek | Külföld

Szívinfarktus miatt meghalt az uvaldei lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

Szívinfarktust kapott és meghalt a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában történt lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

2022. Május 27. 14:09, péntek | Külföld

Elfogták a kolozsvári nő meggyilkolásával gyanúsított volt egyetemi oktatót

Elfogták Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi oktatót csütörtök este Nagyváradon, a férfit barátnője, Molnár Beáta meggyilkolásával gyanúsítják.