Városlista
2022. július 7, csütörtök - Appolónia

Hírek

2011. December 09. 07:27, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Eldőlt, kik részesülhetnek a chipsadóból befolyt összegből

Eldőlt, kik részesülhetnek a chipsadóból befolyt összegből

Eldőlt, hogy hogyan osztják szét az egészségügyi dolgozók között a népegészségügyi termékdíjból (chipsadóból) idén befolyó több mint hárommilliárd forintot.

Értesült a Magyar Nemzet. Mint írják, a legnagyobb terheléssel és kockázattal járó munkakörökben dolgozók részesülnek a pluszpénzből.

A döntés értelmében azok lesznek jogosultak a pluszpénzre, akiket a jelenlegi 20 ezer forintos munkahelyi pótlékalap 36, 120 vagy 150 százaléka illet meg. A 150 százalékos kategóriába többek között az aneszteziológián és az intenzív ellátásban dolgozó orvosok, szakasszisztensek és ápolók, a műtősök és a műtőben dolgozó szakasszisztensek tartoznak. A 120 százalékosba a röntgen mellett vagy a vérrel és vérkészítménnyel dolgozók, illetve a pszichiátria, valamint a szülészet szakdolgozói tartoznak. A 36 százalékos kategória az összes többi asszisztensre és szakasszisztensre vonatkozik. A mentősök is jogosultak lesznek a juttatásra, amelyet megkapnak a katonai egyenruhás egészségügyiek és a tököli rabkórházban dolgozók is.

A szétosztandó pénz teljes összege körülbelül 3,5 milliárd forint, amelynek legnagyobb része az élelmiszergyártók és -forgalmazók által befizetett népegészségügyi termékdíj (chipsadó) idei bevételeiből származik. A pluszpénz összege háromhavi pótléknak felel meg, ami azt jelenti, hogy egyesek bruttó 27 600, mások pedig 72 000 vagy 90 000 forintot kapnak. Ha minden jól megy, akkor az érintettek még az idén hozzájuthatnak a bérkiegészítéshez. A 120 ezer egészségügyi dolgozó közül körülbelül 42 ezer számíthat a pénzre.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 07. 08:04, csütörtök | Belföld

Varga Mihály: Magyarországon a legkedvezőbb a családok aránya az adósságfinanszírozásban

Magyarországon a legkedvezőbb a családok aránya az adósságfinanszírozásban - hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter a közösségi oldalán szerdán.

2022. Július 07. 07:00, csütörtök | Belföld

A kiskereskedelmi adatokból látszik a vásárlási szokások változása

A háztartások fogyasztása májusban tetőzhetett, az első negyedévi állami juttatások nagy részét már felélte a lakosság és vásárlási szokásait a magas inflációnak megfelelően kezdi átalakítani

2022. Július 07. 05:00, csütörtök | Belföld

Óriási gerendák öklelték fel a szembejövő autóst Solymáron

Óriási szerencséje volt annak a sofőrnek, akinek autójára deszkák és gerendák zúdultak Solymáron. A rakomány túl hosszú és túl súlyos is volt.

2022. Július 06. 18:03, szerda | Belföld

Rekordösszegű kárkifizetéseket is hozhat az idei viharszezon

Az idei viharszezon felénél, a május-júniusi adatok szerint 39 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kárösszeg pedig 4,6 milliárd forint,