Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 12. 07:03, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Elektronikus beszerzési rendszer a MÁV-nál

Elektronikus beszerzési rendszer a MÁV-nál

A MÁV Zrt. elektronikus beszerzési rendszert vezetett be.

Az e-Beszerzéssel költséghatékonyabbá, gyorsabbá válnak a beszerzési folyamatok, várhatóan 85 százalékkal csökken a papírfelhasználás és 30 százalékkal a ráfordított munkaidő. Emellett a vállalkozások számára egyszerűsödik és jelentősen gyorsul az ajánlattétel, valamint a beszerzési eljárás folyamata.

A beszerzési folyamatok a bevezetett e-Beszerzés rendszer segítségével átláthatóbbá, hatékonyabbá válnak, így segítve a beszerzési döntések meghozatalát, illetve vállalkozói oldalról az ajánlatadást, ezáltal gyorsabbá téve a beszerzést.

Az átlátható, hatékony és egyértelmű beszerzési folyamatok kiterjesztésének fontos eszköze az elektronizálás. Ennek jegyében a MÁV Zrt. több fejlesztést végzett az utóbbi időszakban. A nemzeti vasúttársaság 2011 tavaszán elindította a MÁV Beszállítói Hírlevél szolgáltatást (melyre már 1300-nál több vállalkozás regisztrált), majd bevezette az e-Árlejtést valamint kialakította és elindította az e-Beszerzés rendszerét.

Ennek keretében a beszerzési eljárások egy elektronikus tendereztetési felületen – az Electool SourcingTool rendszerén – kerülnek lebonyolításra. A rendszer támogatja a beszerzési eljárások teljes folyamatát: az ajánlatkérések összeállításától az ajánlatkérésen és -benyújtáson keresztül az eredményhirdetésig. Mindemellett biztosítja az ajánlatkérő és az ajánlattevők közötti kommunikáció lehetőségét, a kérdések-válaszok és a hiánypótlások gördülékeny kezelését. Az ajánlattévők számára biztonságos megoldásokat nyújt a rendszer, ugyanis egymástól teljesen elkülönítve kezeli az ajánlatokat, s számos egyéb biztonsági elemet tartalmaz.

Az e-Beszerzés mind a MÁV Zrt., mind a vállalkozások oldaláról megkönnyíti a beszerzési eljárások lebonyolítását és az ajánlattételt – köszönhetően a felhasználóbarát, könnyen használható kezelői felületnek. Emellett mintegy 85 százalékkal csökken a papírfelhasználás, illetve a hiányos, nem megfelelő ajánlatadások száma is. A rendszer a vasúttársaság beszerzési szakemberei számára elősegíti az ajánlatkérések elkészítését, a beérkezett ajánlatok kiértékelését és a dokumentumok kezelését: összességében mintegy 30 százalék a munkaidő megtakarítás. Továbbá, céges sablonok és mintadokumentumok kezelésével, tárolásával (tudástár) alkalmas a beszerzési tudás vállalati megőrzésére és bővítésére. A megoldás segítségével valósidejű jelentések készíthetők, a teljes dokumentáció ellenőrizhető, központilag tárolható, egyszerűen archiválható.

A MÁV Csoport anyagjellegű ráfordításai folyó áron mintegy 8 milliárd forinttal csökkentek 2010-2011-ben. A beszerzések során a MÁV Zrt. beszerzési szakemberei az elmúlt két évben összesen legalább 3,6 százalékos, azaz több mint 1,8 milliárd forintos megtakarítást értek el azon termékeknél és szolgáltatásoknál, amelyeknél a korábbi beszerzésekkel pontos összehasonlíthatóság áll fent.

A MÁV Csoport 2012 első félévében a kis- és középvállalkozóknak Beszállítói RoadShow-t indított. Az ország 20 városát érintő rendezvénysorozat célja, hogy a vasúttársaság minél több partnernek kínáljon együttműködési lehetőséget, ezáltal a vállalkozások minél nagyobb arányban vegyenek részt a MÁV tendereiben. Ennek kívánt eredménye az is, hogy több szegmensben alakulhat ki élénk verseny, ezzel pedig megtakarítás a MÁV Zrt. részére. Cél továbbá a vállalkozói szektor szereplőinek átfogóbb tájékoztatásával a beszerzések átláthatóságának növelése.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni