Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Február 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elektronikus retina ad reményt a vakoknak

Elektronikus retina ad reményt a vakoknak

Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezte az első mesterséges retinát, amely részlegesen visszaadja látásukat azoknak a pácienseknek, akik a Retinitis pigmentosa nevű betegségben szenvednek - számol be a Medical News Today.

A retinitis pigmentosa egy genetikailag öröklődő betegség. Az egészséges szem esetében a retina, amely az érzékszerv hátsó részén található kicsit úgy működik mint egy kamera, amely elektronikus jelekké konvertálja a szem lencséjén keresztül beérkező képeket és továbbítja azt az agy felé. A betegség esetében a fényérzékelő sejtek nem működnek megfelelően.

Ennek a betegségnek a részleges helyreállítására kidolgozták az Argus II nevű eszközt, amely egy speciális üveg kamerával és feldolgozó egységgel van ellátva, s ami jeleket küld a szembe beültetett vevőegység funkcióval bíró implantátum felé.

Ez annyit jelent, hogy a betegség következtében nem működő fényérzékelő sejteket elektródákkal helyettesítik. Az eszköz úgy működik, hogy amikor az elektródák fényt érzékelnek, elektromos jelet továbbítanak a páciens retinájára, ahonnan a szem mögé, a látóidegbe kerülnek, majd eljutnak az agyba. Bár a látást nem állítja helyre teljesen, az eszköz segíthet a mindennapi tevékenységek ellátásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: