Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 10. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elektronikus tankönyvekkel kísérleteznek Sanghajban

Elektronikus tankönyvekkel kísérleteznek Sanghajban

Elektronikus tankönyvek váltják fel fokozatosan a hagyományosakat a sanghaji oktatási intézményekben, nagyobb teret engedve ezzel a technológiai újításoknak és csökkentve az iskolások fizikai terhelését.

A tervek szerint a kelet-kínai metropolisz általános- és középiskoláiban a jövő szeptemberi tanévkezdés előtt már több mint másfélezer különböző tankönyv lesz elérhető elektronikus változatban. A város oktatási intézményei 2011 óta kísérleteznek a táblagépek iskolai használatával, egyelőre hivatalosan a város Minhang kerületének 40 iskolájában.

A könyvek elektronikus változatának használata mellett a tanulók táblagépeik segítségével online vitathatnak meg egy-egy iskolai problémát, speciális szoftver használatával küldhetik el beadandó dolgozataikat és tesztet is írhatnak a gépeken.

A program mellett érvelők szerint a technológia segíti a tanulók és tanárok iskolán kívüli kommunikációját és lehetővé teszi a házi feladatok alaposabb ellenőrzését. Az e-iskolatáskának keresztelt kísérleti program a gyerekek fizikai terhelését is csökkenti: a nehéz hátitáskák helyett a diákoknak csupán egy vékonyka táblagépet kell a jövőben iskolába vinniük.

A kezdeményezést az MTI tudósítója által megkérdezett tucatnyi szülő kifejezetten dicsérendőnek ítélte, úgy vélték pozitív hatással lehet a gyerekek fejlődésére, a kicsik többsége pedig egyébként is használ táblagépet.

A kritikusok a táblagépek túlzott használatát, illetve a monitorok szemet károsító hatását illetően fogalmazták meg aggodalmaikat.

A számítógép már most is kiemelt szerepet játszik a tanítás során, ennek a szerepnek központivá válása pedig csak idő kérdése - mondta a sanghaji Tanárképző Egyetemen tanító Meng Ting az MTI-nek.

Az e-iskolatáska bevezetése Sanghajon kívül a kelet-kínai Hangcsou és Peking tervei közt is szerepel. Utóbbi idén márciusban hárommillió jüant (108 millió forintot) különített el a program népszerűsítésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez