Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. December 05. 04:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Elemzők: 3 százalék körül lesz az idei növekedés

Elemzők: 3 százalék körül lesz az idei növekedés

Változatlanul 3 százalék körüli növekedésre számítanak az idei évben az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők,

akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken publikált, harmadik negyedévi részletes bruttó hazai termék (GDP) adataira reagáltak. A KSH közölte: a harmadik negyedévben 2,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, az év első három negyedévében 2,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a múlt év azonos időszakához hasonlítva. A harmadik negyedévi, 2,4 százalékos növekedéshez az ipar 1,0, a szolgáltatások 1,9 százalékponttal járultak hozzá. A mezőgazdaság 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a részletes adatokból kiderült, hogy a mezőgazdaság rontotta leginkább a gazdaság teljesítményét, az ágazat 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét. A Takarékbank elemzője szerint ha nem esett volna vissza a mezőgazdaság, akkor 3,3 százalékos lett volna a növekedés. Az építőiparban várható volt a visszaesés. Pozitív meglepetést hozott a szolgáltatói szektor, több területen is impozáns volt a növekedés.

Az utolsó negyedévről elmondta: azt a mezőgazdaság már befolyásolja érdemben, az ipar teljesítménye azonban jelentősen megugorhat a tavalyi gyenge bázis után, éves alapon 7 százalék fölötti éves növekedést mutathat, és az uniós források lehívása miatt az építőipar is megélénkülhet. A szolgáltatásoktól stabilan erős teljesítményre számít, ami a lakossági fogyasztások élénküléséből látható. Az év utolsó negyedévében az elemző szerint a növekedés újra megközelítheti a 3 százalékot, éves átlagban pedig 2,9 százalékos lehet.

Suppan Gergely szerint 2016-ban az uniós források visszaesése miatt csökkenni fognak a beruházások, egész évre 2,5 százalékos növekedést várnak. Ezt érdemben ellensúlyozhatná a lakásépítések áfájának csökkentésével beinduló piac - tette hozzá.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste makroelemzői MTI-hez eljuttatott kommentárjukban kifejtették: 2015-re minimálisan lefelé módosították előrejelzésüket a korábbi 2,8 százalékról 2,7 százalékra. Kifejtették, hogy a felhasználói oldal nem okozott nagy meglepetést, számítani lehetett rá, hogy a háztartások és a külkereskedelem jelenti majd a fő húzóerőt. Az előző negyedévben kiegyensúlyozott volt a hozzájárulás a két szektor oldaláról, azonban most a végső fogyasztás vette át vezető szerepet (1,9 százalékpont). A bruttó állóeszköz felhalmozás 1,5 százalékos mérséklődést mutatott, így lefelé húzta a GDP-t. Az Erste elemzői szerint a beruházásokat illetően a kilátások sem túl biztatóak, és az EU-s pénzek kifutásával párhuzamosan akár további visszaesés lehet a jövő évben. Az elemzők szerint 2016-ban folytatódhat a lassulás a magyar gazdaságban.

A CIB Bank elemzői kiemelik: a növekedési ütem fokozatosan mérséklődik, és változik a növekedés szerkezete is, 2015-ben még 3 százalék közeli, de az alatti dinamika várható.

A CIB szerint a termelési oldalon a mezőgazdaság ismét lefelé húzta a növekedést, és a tavalyi egyszeri hatások kifutásával az építőipar is gyengén teljesített. Az ipar hozzájárulása a bank elemzői szerint pozitív, de csökkenő, a növekedés motorja a belső kereslet élénkülésével párhuzamosan a szolgáltatóipar lett. Hozzátették: a felhasználási oldalon ennek megfelelően a háztartások fogyasztása és a nettó export tudott legnagyobb mértékben hozzájárulni a növekedéshez. Közben az uniós forrásokból finanszírozott beruházások kifulladtak, 0,7 százalékkal rontották a GDP-t. A CIB szerint a részletes adatok nem okoztak meglepetést, idén 3 százalék közeli, de az alatti dinamikát várnak, 2016-ban azonban már a 2 százalékhoz lehet közelebb az éves növekedés.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a várakozásoknak megfelelően folytatódik az átrendeződés a gazdaságban, azaz a belső fogyasztás egyre erősödik, és nagyobb szerepet kap. Ez abból is látszik, hogy a szolgáltatások nagyobb mértékben járultak hozzá a bővüléshez, miközben a nettó export és az ipar is visszafogottabban szerepel. Németh Dávid szerint a negyedik negyedévben a fogyasztás még hangsúlyosabbá válhat, míg az építőipar könnyen mínuszba kerülhet. A friss adatok fényében az elemző nem módosította a korábbi prognózisát, az idei évre 2,7 százalék körüli bővülést vár, jövőre pedig 2,2-2,3 százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során