Városlista
2023. február 7, kedd - Tódor

Hírek

2016. November 05. 09:25, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő

A katasztrófavédelem újra felhívja a figyelmet az elhanyagolt tüzelő berendezések veszélyeire.

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtökön késő este egy első emeleti gázfűtéses lakás fürdőszobájában, a soproni Magyar utcában.
A lakók már a városi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt szellőztetni kezdtek. A tűzoltók műszeres mérései rendkívül magas koncentrációt mutattak ki a helyiségben, ezért értesítették a gázszolgáltató szakembereit, akik leválasztották az érintett lakásban a vízmelegítő készüléket. A tűzoltók a szomszédos, földszinti lakásban is méréseket végeztek, ott nem volt jelen a mérgező gáz. A lakás fűtését a lakók meg tudták oldani, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Az eset során a szén-monoxid érzékelőnek köszönhetően személyi sérülés nem történt. A lakás tulajdonosa rendelkezett szén-monoxid érzékelővel, és annak jelzése alapján tett bejelentést a megyei műveletirányításra.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, kályhák, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek. A szén-monoxid érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét!

Mindenki részére javasoljuk a szén-monoxid érzékelők beszerzését és beszerelését még akkor is, ha lakásukban zárt égésterű tüzelő-fűtő berendezést működtetnek.

A szén-monoxid-érzékelők csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. A készüléket lehetőleg légzési magasságba helyezzük el, tehát a fürdőszobában vagy lakótérben 150 cm-nél magasabban, de például ha a hálószobában helyezik el, akkor a készülék lehet alacsonyabban, például az ágy magasságában.

Fontos tudni, hogy ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük. Az érzékelők élettartama (általában 5 év) lejárata előtt le kell cserélni. A hálózatról működő készülék működését befolyásolhatja az áramszünet, az elemes készülékekben pedig felhívjuk a figyelmet az elemek cserélésére!

Ha valakinél jelez a szén-monoxid érzékelő azonnal szellőztessen, menjen szabad levegőre, ha lehet kapcsolja ki tüzelő berendezését és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es hívószámon!

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 06. 16:00, hétfő | Helyi

Serdülő focitornát rendeztek Szanyban

Képgalériával

2023. Február 06. 13:00, hétfő | Helyi

Véradás a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2023. Február 06. 08:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2023. Február 05. 16:04, vasárnap | Helyi

Sok kárt okozott a szombati szélvihar

Szombaton hajnalban adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga riasztást Győr-Moson-Sopron vármegyére.