Városlista
2022. június 29, szerda - Péter, Pál

Hírek

2014. Június 19. 06:00, csütörtök | Belföld

Élettársi „válás” után hogyan zajlik a vagyonmegosztás?

Élettársi „válás” után hogyan zajlik a vagyonmegosztás?

Élettársi kapcsolat megszűnésekor is kell-e hivatalos papír a „válásról” illetve hogyan lehet érvényesíteni a közös vagyon megosztását? Ezekre adja meg a választ az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Onlinejogsebész!

Közel 7 évig éltem együtt az előző párommal élettársi viszonyban, melyről hatósági bizonyítvány is készült és eredeti példánya a mai napig nálam van, majd 2010 decemberében ez a kapcsolat megszakadt, ,,papír" azonban nem született a kapcsolat felbomlásáról. Együttlétünk ideje alatt közösen lakást vettünk, mely a férfi nevére került, de természetesen a lakás fenntartásában és berendezésében jócskán szerepet vállaltam. Miután útjaink külön váltak, szinte csak a személyes dolgaimat vittem magammal és némi készpénzt kaptam tőle az úgynevezett ,,közösből", ami arra sem volt elég, hogy talpra álljak, nemhogy új életet kezdjek. Neki pedig ott maradt minden, a berendezett, felújított lakás, melyhez az én ,,közreműködésemmel" jutott.

Közös gyermek nem lett a kapcsolatból.
Mindennek 4 éve lett vége és a kapcsolat felbomlásáról hivatalos papír azóta sem készült úgy, mint a meglétéről.

Kérdésem a következő: Ennek tükrében tehát még mindig élettársak lennénk?
Illetve van-e esélyem arra, hogy a közösen megszerzett vagyonból még kaphassak méltó részt?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel.

2014. 05. 27.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az élettársi kapcsolat végén nem jelzi egy olyan hivatalos aktus, mint a házassági kötelék végén annak felbontása a járulékos kérdések rendezésével együtt. Ennek ellenére természetesen a joggyakorlat meghatározza azt a magatartást, amely az élettársi kapcsolat végére utal. Ez egyrészről a felek tényleges életközösségének (együttélésének) a megszakadása, másrészről pedig a közöttük korábban fennállt gazdasági kapcsolat, közös gazdálkodás megszűnése. Ennek alapján egyik kérdésére tehát a válasz az, hogy az élettársi kapcsolatuk véget ért 4 évvel ezelőtt – annak ellenére is, hogy erről nincs hivatalos papírjuk (ilyen „papírt”, azaz ítéletet csak a bíróság hozhatna). Ugyanakkor az élettársi vagyonközösségük nem került megszüntetésre, így e kérdésben – amennyiben ebben nem tudnak megegyezni, s erre nézve egymás között megállapodást kötni – a bíróság jogosult dönteni. Az élettársi vagyonközösség megszüntetése iránti perben a felperesnek keresetlevelében vagyonközösségi leltárt kell felállítani, azaz pontosan megnevezni, hogy a felek mely vagyonrésze tartozik a közös vagyonukba, s mely részek a különvagyonukba, illetve hogy a közös vagyon megszüntetésével milyen vagyontárgyat vagy annak értékét kívánja magának. Ebbe természetesen bele kell venni azt is, hogy a kapcsolatuk megszakadásakor milyen ingóságokat hozott el, illetve mennyi készpénzt kapott, amelyet szintén az elszámolás részévé kell tenni. Önnek az igénye érvényesítésére mindenképpen joga van, mivel azonban meglehetősen bonyolult kérdésről van szó, így azt javasoljuk, hogy vegye igénybe ügyvéd segítségét.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 29. 12:01, szerda | Belföld

Szeméremsértő képeket zsarolt ki egy pedofil három kislánytól

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki álprofilok mögé rejtőzve kislányoktól próbált szexuális tartalmú képeket, videókat szerezni - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

2022. Június 29. 11:03, szerda | Belföld

A gyorshajtás buktatta le az ittas sofőrt - videó

Szirmabesenyő térségében állítottak meg a járőrök egy gyorshajtót, aki ittasan ült a volán mögé.

2022. Június 29. 10:24, szerda | Belföld

Molotov-koktélokat hajigált udvarokba, házakra

Rongálás vétségével indult, több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletével bővített ügyet fejeztek be a napokban a Pest megyei rendőrök. Egy pilisi férfi Molotov-koktélokat hajigált udvarokba, házakra.

2022. Június 29. 06:00, szerda | Belföld

Külön nyomozócsoport vizsgálja a terézvárosi házomlást

Külön nyomozócsoport vizsgálja a hétfői VI. kerületi házomlás ügyét - erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-nek.